Guvernul vrea să permită din nou importul maşinilor mai vechi de 10 ani, fără a avea vreun standard ecologic în vigoare?

6 Octombrie 2020, 10:25
Ilie Toma
Guvernul a dat publicităţii propunerile pentru politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, pentru ca acestea să fie discutate public înainte de aprobare. În acest document se conţine şi un capitol întreg ce vizează eliminarea restricţiilior la importul mijloacelor de transport.
În prezent, automobilele pot fi importate în Moldova dacă au o vârstă de până la 10 ani, valoarea accizului de import crescând uşor cu cât mai vechi e automobilul. După 30 ani, maşinile pot fi importate ca vehicul istoric dacă se demonstrează valoarea istorică a acestora.

Documentul publicat de guvern stipulează conceptual eliminarea restricţiilor la importul automobilelor, autobuzelor şi camioanelor, dar nu specifică absolut nimic clar despre vreo limită de vârstă nouă. Totodată în acelaşi document se menţionează că automobilele vor avea o creştere considerabilă a accizelor de import proporţional vârstei — cu alte cuvinte fiecare an în plus la vechimea maşinii va mări substanţial mărimea accizului vamal care va trebui achitat.
Aşadar, într-un asemenea caz sunt posibile două scenarii: fie vor fi din nou favorizate toate maşinile vechi fără mari limite, iar în contextul în care Moldova nu are nici măcar un stardard Euro 1 în vigoare, asta înseamnă că ne vom sufoca în ţara nostră fără vreun gând la ecologie, fie dimpotrivă, importul unor maşini cu ani de fabricaţie mai vechi va deveni atât de scump, încât până şi importul automobilelor de 10 ani vechime, care poate fi realizat azi la costuri decente, ar putea deveni mai scump, iar astfel aparenta bucurie a multora că vor putea importa maşini bune un pic mai vârstnice ar putea să se transforme tot în costuri mai dureroase.

Voi ce părere aveţi de această iniţiativă?
3
13,662
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!