Plug-In Hybrid de performanţă: Audi lansează două versiuni electrificate pentru Q8

13 Octombrie 2020, 15:51
Denis Godorozea
Audi prezintă una dintre cele mai eficiente şi cele mai rapide versiuni din gama Q8, primului SUV coupe din istoria constructorului din Ingolstadt. Q8 devine un plug-in hybrid, capabil să parcurgă într-un regim 100% electric peste 50 km, dar care ascunde sub capotă un benzinar V6 de 3.0 litri.
La nivel estetic noile Audi Q8 55 TFSI e quattro şi 60 TFSI e quattro nu se vor distinge prea mult de celelalte versiuni din gamă, cu excepţia celui de-al doilea capac montat pe aripa spate, ce ascunde priza electrică, dar şi un difuzor uşor restilizat în bara de protecţie spate, care să imită două terminaţii pătrăţoase ale sistemului de evacuare. Fireşte, versiunile plug-in hybrid vor fi şi ceva mai dotate decât cele incipiente, or inginerii Audi ne sugerează, că noile motorizări nu sunt menite să fie doar eficiente, dar şi super performante.
Aşadar, ambele versiuni optează pentru benzinarul turbo V6 de 3.0 litri, acompaniat de un motor electric compact, integrat în cutia automată cu 8 rapoarte. Motorul electric este alimentat de la o baterie de 17.8 kWh, ascunsă în podeaua portbagajului. Ambele motoare sunt conectate la sistemul de tracţiune integrală permanentă quattro, ce în mod normal livrează 40% de cuplu pe puntea faţă şi 60% pe puntea spate. În funcţie de regimul ales de şofer, însă, sistemul poate transmite până la 80% din cuplu pe o singură punte.
În regim electric ambele versiuni Audi Q8 TFSI e pot rula cu viteze de până la 135 km/h. Versiunea incipientă 55 TFSI e oferă o autonomie de până la 47 km, conform standardului WLTP, pe când varianta 60 TFSI e va parcurge cu 2 km mai puţin. Dar cel mai mult aici uimesc performanţele: Q8 60 TFSI are la activ 462 CP şi 700 Nm, fiind capabil să accelereze până la 100 km/h în 5.4 secunde, pe când versiunea incipientă oferă 381 CP şi 600 Nm, fiind capabilă să realizeze acelaşi exerciţiu în 5.8 secunde. Viteza maximă este limitată la 240 km/h în ambele cazuri.
Noile versiuni plug-in hybrid Audi Q8 vor fi disponibile pentru precomandă în Europa în următoarele zile. Versiunea 55 TFSI e quattro va avea un preţ de pornire de 75,351 euro, inclusiv taxele, pe când varianta de top 60 TFSI e quattro va porni de la 92,800 euro, oferind nu doar performanţe mai bune, dar şi un nivel de echipare mult mai generos.
0
1,697
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!