Un Fiat 124, fratele lui Lada 2101, scos la vânzare în Italia în condiţie superbă! Cum arăta donatorul italian al Kopeicăi

31 Octombrie 2020, 16:41
Ilie Toma
Aproape toţi ştim că modelul donator pentru Lada 2101 a fost Fiat 124, iar cele două modele erau aproape identice, cu excepţia câtorva modificări estetice şi ranforsări tehnice făcute de către cei de la VAZ. Totul s-a întâmplat datorită unei înţelegeri între VAZ şi Fiat, iar cei de la Fiat au trimis în Toliati nu doar schiţele inginereşti pentru producţia modelului, ci şi o mare parte din linia de asamblare. Iar înţelegerea mai presupunea că VAZ nu putea exporta modelul 2101 atât timp cât Fiat 124 se mai afla în producţie.
Aşadar, dacă Lada 2101 a început a se produce în 1970, atunci Fiat 124 s-a produs între 1966 şi 1974. Puţini ştiu, dar Fiat 124 a fost îndrăgit foarte mult în Italia, lansându-se pe piaţă frumos, cu un truc filmat, printr-o o lansare cu paraşuta. A fost desenat de Oscar Montabone, iar în 1967 modelul ăsta, Fiat 124, a câştigat renumitul titlu Car of the Year în Europa! Da, deci, cei care au condus vreo Lada 2101 se pot bucura la auzul unei asemenea confirmări, or, pentru acea vreme, modelul chiar era unul super interesant.
Fiat 124 a mai avut apoi variaţii, precum 124 Familiare, care era un break pe baza căruia a fost creată Lada 2102, dar şi Fiat 124 Sport Spider, care era o maşină foarte diferită tehnic, o decapotabilă cu valenţe sportive accesibile, care nu şi-a mai găsit o paralelă în gama Lada. Dar ca să înţelegi cât de iubit a fost 124, până şi spiderul de azi al celor de la Fiat, creat pe baza lui Mazda MX-5, poartă aproape aceeaşi denumite — Abarth 124 Spider.
Şi tocmai dragostea asta a făcut ca să mai existe exemplare de Fiat 124 în diferite versiuni şi variaţii, păstrate cu sfinţenie sau restaurate cu grijă. Sunt puţine la număr azi. Şi rar mai e scos la vânzare unul care să trezească fascinaţie, dar exemplarul de azi e unul din ele!
E un Fiat 124 fabricat în 1973 şi livrat chiar din start în patria sa, Italia. Sub capotă e amplasat un motor cunoscut de cei de prin părţile noastre — de 1,197 cm cubi şi 65 CP.
Partea şi mai fascinantă e că acest Fiat 124 îi aparţine şi astăzi aceleiaşi familii care l-a achiziţionat în februarie 1973! Maşina are un parcurs extraordinar de mic, de doar 22,839 km, şi e într-o stare fascinant de bună, inclusiv în cele mai mici detalii unde ar putea căuta vulnerabilităţi cunoscătorii.
Se vede că o anumită restaurare a unor căptuşeli a avut loc, iar pe lunetă se văd încă abţibildurile participării la tot soiul de întruniri de maşini clasice în Italia, în 1988, 1989, 1990 şi 1991. E clar, deci, că încă la acea vreme proprietarul îşi trata Fiatul ca un automobil de colecţie.
Doar că toată conservarea asta n-a fost făcută pentru ca acum italianul să-şi vândă automobilul cu un preţ uriaş. Nu, cu siguranţă efortul lui de-a lungul anilor a însemnat investiţii financiare de multe ori mai mari, iar toată perioada asta i-a adus mai mult plăcere de suflet, decât speranţa unui profit ulterior. Or, azi acest Fiat 124 în condiţie superbă se vinde cu doar 6,500 euro în Italia. Maşina asta se află azi în Toscana, nu departe de oraşul Arezzo, şi-şi aşteaptă următorul proprietar pasionat.
Iar mai jos puteţi admira câteva imagini suplimentare cu această bijuterie italiană a acelor vremuri. Voi ce ziceţi, îşi merită ea preţul de 6,500 euro?
1
8,190
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!