Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e cel mai dur autobuz de offroad al momentului: Torsus Praetorian

10 Octombrie 2020 - 11:14
Ilie Toma
Nu, ideea unui autobuz capabil de offroad nu e chiar nouă. Au existat până şi în URSS renumitele autobuze PAZ, care aveau şi versiuni cu tracţiune integrală şi gardă la sol extremă. Dar acest autobuz, creat în Cehia, se vrea mult mai capabil de atât. Se vrea capabil de a transporta mineri la locul lor de muncă, muncitori în păduri, oameni de ştiinţă în sânul sălbăticiei sau orice altă misiune deocheată ar fi mai putea fi nevoie să îndeplinească. E gândit să poată fi adaptat chiar şi pentru misiuni de salvare.
Pentru că e un autobuz în primul rând, e conceput să poată transporta 36 de pasageri, pe lângă şofer. În interior, aşa cum spuneam, poate fi configurat în peste 10 moduri, în funcţie de destinaţie — de la autobuz de rută prin pustietăţi sau zăpezi, până la camper de vacanţă, ambulanţă sau vehicul de luptă pentru poliţie. Cam orice misiune dificilă ţi-ar veni în gând, poţi miza pe Praetorian, că există, cel mai probabil, o asemenea versiune pentru asemenea destinaţie.
Toată nebunia asta de autobuz e în mare parte rodul ingineriei cehe, având la bază componente germane. S-a luat o platformă de camion MAN la bază, dar s-au montat punţi comandate special de cehi pentru a asigura o gardă la sol demenţială de 40 cm, şi totodată pentru a asigura durabilitatea absolut de neclintit a acestui autobuz. Iar o mare parte din testele de dinainte de producţie, apropo, au fost efectuate în munţii Carpaţi din Ucraina!
Sistemul de tracţiune integrală e unul cu trei diferenţiale blocabile mecanic — faţă, spate şi între axe. Suspensia spate poate fi, opţional, pneumatică, dar nu pentru a se juca cu înălţimea gărzii la sol, ci pentru a ajuta autobuzul să se autoniveleze la abordarea unor pante dificile. Indiferent de tipul de suspensie ales, Torsus Praetorian se poate aventura în ape de 90 cm adâncime fără nici o modificare specială.
Autobuzul ăsta imens de offroad e propulsat de un motor turbodiesel de origine MAN, cu 6 cilindri în linie, de 6.9 litri cilindree, care livrează între 240 CP şi 290 CP, în funcţie de ipostaza aleasă. Iar cuplul maxim al ipostazelor disponibile variază între 925 şi 1,150 Nm.
Cutia de viteze e una manuală de origine ZF, cu 8 trepte plus cea de-a 9-a cu funcţie de târâre înceată. Opţional, însă, Torsus Praetorian poate fi echipat şi cu o cutie de viteze automată, tot de la ZF, care are tocmai 12 trepte!
Desigur, roţile imense, de 20 de ţoli, sunt încălţate în anvelope de offroad, iar autobuzul ceh se poate lăuda şi cu parametri de atac buni pentru teren accidentat: unghi de atac de 32 grade, unghi de degajare de 26 grade şi unghi de rampă de 41 grade. Autobuzul măsoară cam 8.45 metri lungime, are un ampatament de 4.2 metri, are minim 3.72 metri înălţime, fără echipament adiţional, şi o lăţime de 2.54 metri. Totul e gândit pentru abordări practice în condiţi dificile, iar autobuzul ăsta chiar e genul de vehicul cu care să ai curaj de a înainta cam oriunde. Şi nu doar curaj, ci şi potenţial tehnic.
Viteza maximă e limitată la 100 km/h în mod electronic, iar vehiculul are o mulţime de sisteme de siguranţă, sau tot soiul de posibilităţi adiţionale, specifice funcţiei pentru care ai vrea să-l foloseşti.
Cehii nu menţionează cât consumă acest auobuz nebun, dar, având un motor de camion şi o masă totală admisă de 13.4 tone, putem să estimă un consum apropiat de cel al unui camion nu foarte încărcat. Şi pentru a avea suficientă autonomie în zone îndepărtate, autobuzul vine şi cu un rezervor de 300 litri de motorină!
Iar toate astea sunt doar punctul de start pentru acest autobuz offroader. Odată ce ştii ce vrei să faci din el, cehii te vor bombarda cu sute de posibilăti suplimentare, ca în final să ai un vehicul şi mai nebun decât îţi imaginezi. Printre rolurile pe care cehii şi le-au imaginat drept posibile pentru Torsus Praetorian, pe lângă cele pe care le-am menţionat deja mai sus, sunt vehicul de expediţii, centru de comandă militară, minieră sau exploratoare, transportator cargo de marfă sau arme, vehicul militar de asalt pentru echipe tactice, autobuz de ski, vehicul de înăbuşire a protestelor, vehicul pentru echipe tehnice de mentenanţă a utilajelor îndepărtate, ba chiar şi o interpretare luxoasă pentru şeicii deşertului, dornici de aventuri în pustietăţi.
Cea mai ieftină dintre toate ipostazele posibile porneşte de la 153,000 euro, iar cea mai scumpă, cea de stăvilire a protestelor, porneşte de la 318,000 euro. În toate ipostazele, însă, se mai poate lua în calcul un buget adiţional generos pentru toate chestiuţile opţionale.
Una e clar, însă! Cehii au creat autobuzul de offroad cel mai tare din lume în prezent, care nu prea are concurenţi direcţi în acest moment! Vedeţi şi-n video-urile de mai jos cam ce poate face acest mastodont ceh fascinant!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter