(VIDEO) Asta e bestia de offroad cu motor de... 1.5 diesel şi 44 CP!

18 Octombrie 2020, 08:58
Ilie Toma
La prima vedere, aproape că ne vine a râde în hohote, când auzim că un vehicul atât de brutal în aspect, care se vrea a fi un offroader extrem, e propulsat de un diesel de mărimea celui de la Dacia Logan, care are mai puţin de jumătate din puterea dCi-ului de 1.5 litri. Da, acesta e SHERP Max, vine din Rusia şi Ucraina, şi are un motor diesel de 1.5 litri şi 44 CP, dar nu te grăbi să-l judeci greşit!
Şi asta pentru că vehiculul ăsta chiar a fost gândit să înainteze pe oriunde, şi nimeni pe mapamond n-are o varietate atât de mare de teren cu adevărat dificil precum Rusia. Doar că, atunci când creatorii lui SHERP au pornit dezvoltarea lui, scopul principal a fost să creeze un vehicul mult mai compact şi mai uşor, în raport cu uriaşul Vityazi, dar, în acelaşi timp, să aibă capacităţi de trecere aproape egale şi să coste mult mai puţin. Deloc uşoară misiunea, nu?

Şi vă amintim că Siberia e plină de teritorii în care nici măcar pământ solid nu ai sub roţi, o mare parte a anului acest fiind mlăştinos, şi doar în perioada rece a anului acesta îngheţând din nou, făcând drumurile mai practicabile pentru tehnica obişnuită. Dar SHERP trebuia să fie din categoria tehnicii neobişnuite, care să poată merge oricând şi oriunde.
Şi iată ce a rezultat în final. Un vehicul foarte compact în dimensiuni, măsurând doar 3.5 metri lungime, 2.52 metri lăţime, 2.42 metri înălţime şi 60 cm gardă la sol. Dar garda la sol, măsurată în formulă clasică, e foarte puţin importantă aici, pentru că roţile sale sunt uriaşe şi sunt amplasate la extremităţi, iar asta-l face capabil să urce, spre exemplu, pe pietre de până la 1 metru în înălţime şi lăţime!
Apropo, noi vorbim despre o versiune deja îmbunăţită, cu dimensiuni un pic mai mari, decât cea iniţială, experimentală, apărută câţiva ani în urmă. În 2019 Sherp Max a fost perfecţionat şi în 2020, în sfârşit, e gata de livrări masive, care să satisfacă cererea uriaşă pentru acest model, venită din toată lumea. Producţia lui are loc şi-n Rusia, şi-n Ucraina, iar vehiculul e gândit să poată face exploatării la temperaturi de la minus 40 la plus 40 grade.

Aşadar, să revenim la substratul tehnic al acestei bestii de offroad. În ciuda înălţimii aproape echivalente cu lăţimea, Sherp Max poate urca pante de până la 35 grade. Motorul său e un diesel ce vine de la compania niponă Kubota. Şi e un diesel aspirat natural, de 1,498 cm cubi, cu injecţie simplificată şi, aşa cum spun cei de la Sherp — cu zero electronică. Totul pentru a fi indestructibil şi a funcţiona în cele mai nebun condiţii. Aşa cum spuneam, dieselul livrează o putere maximă de 44 CP.
Motorul e cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte. Desigur, toate patru roţi sunt motrice, iar condusul vehiculului are loc după principiul şenilelor — fără volan şi cu două manete şi două pedale.
Anvelopele lui Sherp măsoară 1.60 metri în diametru total, fiecare şi sunt făcute la comandă de către cei de la Rosava. Dar în ele se ascunde una din cele mai mari calităţi ale lui Sherp, care-l face atât de capabil în offroad. Nu, nu e vorba doar de profilul acestor roţi, menit să sape în teren accidentat, ci de volumul lor imens, a câte 700 litri fiecare. Tot acest volum din cele 4 roţi îi asigură flotanţa lui Sherp Max, astfel încât, când ajunge pe ape adânci, maşina asta pluteşte pe ele! Iar profilul roţilor le transformă într-un soi de vâsle! Astfel, Sherp Max poate merge pe apă cu o viteză de până la 6 km/h, iar pe uscat — până la 40 km/h.
Mai mult ca atât, anvelopele beneficiază de un sistem de gestionare automatizată a presiunii, putând fi dezumflate şi reumflate înapoi oricât de mult. De la 0 la presiunea normală anvelopele sunt umflate în numai 30 de secunde. Astfel, Sherp poate înainta cu uşurinţă la schimbarea bruscă a terenului de sub el.
Şi funcţia roţilor lui Sherp Max nu sfârşeşte aici. Maşina are un rezervor principal de 56 litri de diesel, dar pe lângă asta, janta fiecărei dintre roţi mai are încorporată în construcţie câte un soi de canistră, un fel de rezervor adiţionat, a câte 55-58 litri. Deci, în total, vehiculul are peste 250 litri de diesel cu el. Atunci când staţionează, Sherp Max consumă între 3 şi 4 litri de combustibil pe oră, iar când înaintează — diferenţa nu e foarte mare.
Suspensia lui Sherp e una hidropneumatică, cu efect de autonivelare, patentată de creatorii săi. Vehiculul poate transporta până la 1,000 kg de sarcină utilă.
De altfel şi configuraţia interioară şi scopul vehiculului pot fi diferite. Ar putea avea până la 8 locuri strâmte la bord sau vreo 3 locuri şi paturi de dormit. Mai poate avea şi un sistem Webasto de încălzire autonomă, totul pentru ca Sherp Max să slujească şi ca un hotel de înnoptat atunci când eşti departe de civilizaţie. Adică întotdeauna, de fapt.
Mai pe scurt, un offroader cu adevărat demenţial, care merge şi pe pământ, pe prin mlaştini, şi pe gheaţă dură sau spartă, şi pe ape de cele mai diverse mărime — lacuri, canale, orice. Chiar dacă s-ar opri în mijlocul apei, Sherp ar sta la suprafaţă, datorită flotanţei roţilor sale.
Deja s-au şi lansat câteva versiuni adiţionale, iar pentru unele ţări s-au început a livra versiuni cu motoare mai puternice. Una din ipostazele mai noi a lui Sherp e deosebit de interesantă, dar despre ea vom vorbi într-un alt articol. Mai jos, inserăm şi câteva video-uri cu Sherp Max, inclusiv o expediţie solitară a unui aventurier rus cu acest vehicul în ţinuturi pustii înzăpezite.

Ah, n-am menţionat cât costă acel offroader compact demenţial de capabil! Costă cam mult — vreo 6.85 milioane de ruble, adică vreo 75,000 euro! Dar, la ce poate face, cel mai probabil e un preţ justificat.
0
17,221
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!