(VIDEO) Cel mai tare microbuz offroad al momentului vine din Cehia: Torsus Terrastorm

2 Octombrie 2020, 22:52
Ilie Toma
Cel mai probabil, n-ai auzit niciodată de numele Torsus şi cu atât mai mult de creaţia asta nebunatică a lor — Terrastorm. Şi numele e ales bine, nu? — Terra şi storm, iar microbuzul acesta anume asta poate să facă, să ia cu asalt cam orice punct al planetei!
Atunci când ne gândim la provocări de offroad, cei mai mulţi îşi imaginează offroader-ele alea pătrăţoase, pe cadru dur, şi doar foarte puţini îşi mai aduc aminte că există şi microbuze convertite să facă faţă în offroad. De obicei, de conversia lor se ocupă nişte companii independente, care iau un microbuz de bază şi pun altă suspensie, un sistem 4x4 şi alte câteva chestiuţe utile în offroad. Dar, Torsus Terrastorm e mult mai radical de atât!
Să începem cu ceea ce înseamnă Torsus, un nume despre care e foarte probabil să nu fi auzit. E pentru că sunt nişte băieţi foarte noi pe piaţă, fiind o companie fondată în Cehia abia în 2016, iar atelierele lor de producţie sunt localizate în Slovacia. Şi compania asta a apărut anume din entuziasmul de offroad şi din dorinţa de a crea asemenea vehicule nebune. Deci, aţi înţeles, o companie proaspătă în industrie, care nu se sfieşte să meargă mai spre extrem ca alţii!
Iar Terrastorm e cea mai nouă creaţie a lor, prefaţată în vara acestui an şi gata de producţie acum. E un microbuz sau camionetă, care poate avea aceleaşi funcţionalităţi şi variaţii ca orice microbuz de talia asta cumpărat de obicei de la un showroom — poate fi destinat exclusiv transportului de pasageri, sau transportului de mărfuri, sau chiar utilat în ceva foarte specific, cum ar fi o ambulanţă sau un vehicul al poliţiei.
Şi toată versatilitatea asta a fost posibilă datorită faptului că la baza lui Terrastorm stă construcţia lui MAN TGE, tot el fiind o clonă a lui Volkswagen Crafter, un model care n-are nevoie de introducere în lumea noastră, civilă.
Dar pentru că Terrastorm nu e doar o modificare, ci un vehicul care diferă consistent de modelul, al cărui caroserie a preluat-o, în substratul tehnic s-au schimbat enorm de multe. Sub capotă a rămas motorul biturbo diesel de la grupul VW, de 2.0 litri, care livrează 177 CP şi 410 Nm. Motorul poate fi cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte sau la una automată, cu 8 trepte, cu convertor de cuplu.
Şi de aici încolo încep modificările radicale. Vehiculul a primit o suspensie absolut nouă — în faţă ea păstrând construcţia McPherson, dar primind arcuri heavy duty, ajustabile, şi amortizoare din aceeaşi ligă. Toate barele de stabilizare sunt şi ele noi, astfel, încât şi cursa suspensiei este mult mai mare acum. În spate s-a recurs la montarea foilor de arcuri cu rezistenţă sporită de offroad, asociate cu amortizoare de offroad, reglabile şi ele. S-a schimbat integral şi puntea spate, ea fiind concepută pentru o rezistenţă şi mai mare, iar în locul jantelor normale au venit jante de 17 inch, gândite pentru offroad dur, încălţate în anvelope de offroad.
În rezultat, Torsus Terrastorm are o gardă la sol de 290 mm în punctul său cel mai jos. Microbuzul ceh — pentru că putem să-i zicem aşa, fiind atât de radical modificat — a primit piese de protecţie pe caroserie de jur împrejur, gândite din plastic nu pentru decor, ci pentru protecţie adevărată printre crengi de pădure sau pentru momentele când maşina ar aborda zone noroioase. De asemenea, şi toată partea sa inferioară a primit scuturi groase de protecţie, ca să nu-ţi fie frică atunci când te aventurezi prin offroad veritabil.
Bara de protecţie frontală a fost redesenată complet, şi e făcută din plastic de elasticitate diferită, ca să poată avea contact fără consecinţe grave cu pământul şi să-i asigure vehiculului un unghi de atac maxim, de 26 grade. În mod similar s-a făcut şi cu bara din spate, iar unghiul de degajare e de 20 grade. De la bară până la bară, camioneta măsoară exact 6 metri, dar ea mai are şi o scară, de care e fixată o anvelopă de rezervă în spate.
Torsus Terrastorm poate intra în ape adânci de 690 mm în mod standard, iar dacă bifezi o ridicare a admisiei, te poţi aventura în ape de până la 820 mm, iar asta e mai mult decât orice model normal de Land Rover, de exemplu.
Fireşte, Terrastorm are un sistem de tracţiune integrală, iar diferenţialul său spate este blocabil. Celelalte diferenţiale nu sunt blocabile, cel din centru transmiţând şi aşa întotdeauna cuplul către ambele punţi. Dar Terrastorm mai are şi troliu puternic, care poate rezista la 5.5 tone greutate, aşa că nu va rămâne împotmolit prin păduri.
Interiorul e tapisat cu piele, iar pe jos există un strat special de cauciuc uşor de spălat. Microbuzul are un sistem autonom de încălzire, iar ca să vezi întotdeauna bine în offroad, are şi parbriz încălzit. Mai pot exista geamuri laterale cu gratii sau configurări speciale ale interiorului. Ca să te simţi în confort şi siguranţă deplină când te-oi fi oprit pe marginea vreunui crater de vulcan sau undeva sus, între munţi, în pustietate absolută.
Şi dacă bestia asta de microbuz te-a dus deja cu gândul că ar avea un preţ de ordinul sutelor de mii, află că nu e deloc aşa. Varianta cargo, pentru transporare de marfă, costă aproape 57,500 euro. Iar cele de transport pasageri au preţuri cuprinse între 75,725 şi puţin peste 80,000 euro.
Garanţia oferită nu e mai puţin impresionantă. Cea standard, care cuprinde tot, e de 24 luni fără limită de kilometri, ceva oarecum obişnuit. Dar pentru motor, cutie şi tracţiune integrală cehii oferă o garanţie de jumătate de milion de kilometri! Mai mult ca atât, maşina poate fi deservită la orice service VW, MAN sau Torsus din întreaga lume, deci e relativ uşor şi la partea asta!

Ei, ce spui de creaţia asta din Cehia?
0
8,803
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!