(VIDEO) Primul automobil zburător care poate circula oficial pe drumurile publice: PAL-V Liberty

30 Octombrie 2020, 12:04
Denis Godorozea
Compania PAL-V din Danemarca a primit acordul oficial de a lansa pe drumurile publice primul său automobil zburător, numit Liberty. Deocamdată maşina poate circula în trafic alături de alte automobile, dar nu-şi poate lua zborul. Compania continuă procesele şi în acest sens, însă, iar astfel în următorii ani Liberty se vor putea desprinde oficial şi de carosabil.
Pentru prima dată prototipurile PAL-V Liberty au apărut în faţa publicului acum 8 ani, iar în 2015 a demarat o serie îndelungată de teste şi abia acum constructorul din Danemarca se pregăteşte pentru lansarea producţiei de serie. Varianta finală a maşinii zburătoare are o greutate proprie de doar 660 kg — o limită impusă pentru a putea ridica maşina în aer, fireşte. Liberty este propulsat de două motoare, unul de 100 CP va rula pe sol, iar cel de-al doilea, de 200 CP, va ridica maşina în aer.
Potrivit oficialilor PAL-V, Liberty va corespunde standardelor transportului terestru şi aerian cel puţin în Europa şi SUA. Dar tranziţia de la automobil la avion nu va avea loc atât de simplist cum ne-am putea imagina. Regimurile de "rulare" pot fi selectate doar când vehiculul staţionează, pentru acest proces fiind nevoie de 5-10 minute. Astfel, Liberty nu-şi va putea lua zborul chiar dintr-un ambuteiaj, de exemplu. :)
La ora actuală maşina parcurge testele finale pe drumurile publice, unde a primit accesul abia luna curentă. Astfel, chiar dacă producţia de serie nu va începe chiar în cel mai apropiat viitor, Liberty a reuşit să acumuleze comenzi preliminare. Dar viitorii posesori vor trebui să treacă un curs de instruire specializată pentru a putea pilota maşina în aer. Cu acest scop a fost înfiinţată şcoala PAL-V FlyDrive Academy.
0
7,191
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!