Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Prize, kilowaţi şi automobile electrice la sudul Moldovei. Ziua doi în Moldova Electro Maraton 2020

28 Octombrie 2020 - 06:51
Ilie Toma
Sorbeam ce-a de-a doua cafea a zilei cu numărul doi din Moldova Electro Maraton la terasa unei staţii peco de lângă Taraclia, de la intersecţia de lângă Balabanu. Şi, în timp ce înghiţisem un gât de espresso, i-am zis lui Dan, colegul meu de nenumărate expediţii şi road trip-uri „cine s-ar fi gândit, cu doi ani în urmă, că vom putea vorbi de o priză pentru maşini electrice, aici, în Taraclia, într-o zonă cât se poate de îndepărtată de capitală?”
Ieri, tot pe la sudul Moldovei, am trecut pe lângă două zone mari de construcţii masive de drumuri noi, denivelate. Un drum larg se pregătea de a fi construit pe un câmp întins. Azi, aici, lângă staţie, ceva mai încolo, se fac lucrări de reparaţie a unuia din cele 4 drumuri de la intersecţie. Iar noi ne încărcăm maşina electrică nouă la o staţie electrică. Progresul e palpabil.
N-am încărcat maşini la hotele. N-am stat să rugăm pe cineva de vreo priză. Una din maşini nici măcar nu şi-a luat cablul de priză standard de 230 V cu ea, pentru că Vlad a zis că n-are nevoie sigur de el. Şi noi, cei care am condus în tururi electrice în 2018 şi 2019, simţim pe propria piele această diferenţă enormă. Atunci îngheţam în timp ce conduceam într-un Fiat 500e, de teama de a nu porni încălzirea rău gândită a maşinii, care tăia brusc din autonomie. Azi, de două zile merg în noua generaţie Renault Zoe cu climatizarea pornită în continuu, cu 22 grade confortabile la interior, cu muzică de calitate din Deezer-ul telefonului, cu harta afişată pe display-ul sistemului multimedia, şi cu izolare fonică superbă la interior.
Nu mai avem frica de epuizare a bateriei. Nu ne mai simţim neajutoraţi şi nişte jongleri ai improvizaţiilor. Ne simţim oameni civilzaţi, într-un mediu civilizat, cu prize. Da, mai este de muncit pentru perfecţionarea lor. Da, nu sunt fast chargere deocamdată. Da, mai e nevoie de şi mai multe prize. Dar diferenţa dintre cum se poate călători electric azi şi acum doi ani, sau chiar un an, e pur şi simplu uriaşă! Iar progresul ăsta e meritul celor de la PNUD Moldova în primul rând, al Green City Lab, al Fondului de Eficienţă Energetică şi a celor care implementează tehnic aceste staţii din proiectul PNUD — EV Point. Şi nu putem să nu-i menţionăm şi pe cei care au muncit la progres din iniţiativă proprie cu resurse private, precum EcoFactor. Dacă ar fi fost doar unul din ei, azi nu vorbeam de peste 70 de prize. Dar aşa, dacă adunăm eforturile lor, vorbim. Iar moldovenii trebuie să înveţe în sfârşit că împreună suntem mai puternici, că împreună facem progrese mai mari pentru toţi.
Sunt nişte gânduri care ne-au vizitat azi, în cea de-a doua zi a Moldova Electro Maraton. O zi în care am avut mai puţină distanţă de parcurs, dar mai multe pregătiri de făcut pentru marea provocare de mâine. Am încărcat deplin maşinile. Le-am dus şi la spălătorie. Am avut din nou surprize pe la staţii şi azi, dar în mare parte cu ZOE cel de generaţie mai veche. Însă şi acestea s-au rezolvat. Pe Hyundai l-am lăsat mai multe ore la încărcat în Cahul. Am ascultat povestea lui Vlad Zaporojan şi a companiei lui de închirieri auto, care are doar maşini electrice, Vlad fiind aici cu ZOE-le de generaţie precedentă. Iar Vlad este impactul viu al maratoanelor noastre precedente, pentru că anume ele l-au inspirat la ideea de a fonda o asemenea afacere cu maşini electrice. Iar azi clienţii companiei lui pot închiria un Renault ZOE de la 15 euro pe zi, cu electricitatea inclusă! V-am spus noi că progresul e palpabil şi e aici! Mai mult ca atât, progresul e molipsitor!
Dar, ca să nu vă ţinem prea mult, vă invităm să vedeţi reportajul video de mai jos al celei de-a doua zile din Moldova Electro Maraton!
Şi în acest moment, iată că suntem în faţa apogeului acestui maraton, în faţa primei traversări electrice a Moldovei de la sud la nord într-o singură zi! Uraţi-ne succes pentru astăzi, că vom avea nevoie!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter