(VIDEO) SSC Tuatara a stabilit noul record de viteză maximă cu peste 510 km/h!

20 Octombrie 2020, 09:22
Denis Godorozea
Hypercar-ul SSC Tuatara a devenit cel mai rapid automobil de serie din lume după ce a reuşit să spulbere recordul stabilit anterior de Bugatti Chiron. Amintim că modelul francez s-a impus cu un record mondial cu câteva luni mai devreme, reuşind să atingă viteza de 490 km/h. Concurentul de la SSC a reuşit imposibilul acum, atingând viteza de 317 mph pe continentul nord-american, echivalentul a 510 km/h, fiind şi primul automobil de serie care depăşeşte pragul psihologic de 500 km/h.
Dar dacă succesul francezului a fost unul discutabil, ba chiar criticat în rândul constructorilor de hypercar-uri, or Bugatti a atins viteza respectivă nu chiar cu un Chiron de serie, ci cu unul modificat, atunci SSC Tuatara s-a conformat tuturor standardelor. Mai mult de atât, Chiron s-a aventurat într-o singură cursă pentru a atinge viteza respectivă, pe când pentru a stabili oficial recordul maşina trebuie să atingă viteze maximă de două ori, sau în "ambele sensuri" ale circuitului. Astfel, recordul stabilit oficial până acum a fost de 446.97 km/h, acesta aparţinând suedezilor de la Koenigsegg cu sportiva lor Agera RS.
SSC Tuatara s-a antrenat în două curse, reuşind să atingă 484.53 km/h într-o direcţie şi 532.93 km/h în altă direcţie. Record absolut de viteză, iar potrivit pilotului Oliver Webb, care a setat recordul, chiar şi la această viteză hypercar-ul accelera încontinuu! Pentru a înregistra oficial recordul, însă, organizatorii au calculat viteza medie, care constituie în cazul Tuatara 508.73 km/h. Mai mult de atât, comparativ cu francezii, americanii de la SSC au participat în cursă cu un Tuatara de serie, debutată în 2018, iar asta deşi primul prototip a fost lansat mult mai devreme, în 2011. Per total hypercar-ul va fi produs în doar 100 exemplare, iar livrările au demarat anul trecut.
Hypercar-ul american este echipat cu un benzinar biturbo V8 de 5.9 litri, cuplat la o cutie robotizată cu 7 trepte, capabil să dezvolte 1,369 CP, fiind alimentat cu benzină, sau 1,774 CP când este alimentat cu combustibil E85. Motorul a fost dezvoltat în cadrul parteneriatului SSC şi atelierului Nelson Racing Engines.
Astfel, americanii doar şi-a zădărât rivalii, care în viitor să vină cu performanţe şi mai bune. De menţionat, însă, că pentru titlul de cel mai rapid automobil de serie din lume au rămas mai puţini concurenţi, decât am fi putut intui — suedezii de la Koenigsegg, care urmează să se antreneze în performanţe cu modelul Jesko Absolut, dar şi atelierul american Hennessey Performance, care pregăteşte propriul hypercar Venom F5. Cât despre Bugatti — oficialii companiei au anunţat anterior că nu vor mai încerca să stabilească recorduri de viteză în viitor.
0
7,644
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!