(VIDEO) Să fie asta ambulanţa de care am avea nevoie în ţara noastră? Concepută pentru a înainta pe orice teren

5 Octombrie 2020, 18:46
Ilie Toma
Acum doi ani, când în Moldova s-a anunţat achiziţia de noi ambulanţe, pentru zonele urbane s-a optat pentru Mercedes-Benz Sprinter, iar pentru cele rurale, care trebuie să intervină în zone cu acces mai dificil şi teren accidentat, s-a optat pentru ambulanţe ruseşi GAZ Soboli. Acestea din urmă au fost criticate de opinia publică, pentru că n-ar fi fost tocmai o alegere inspirată.
Dar astăzi vrem să vă aducem un vizor un model de ambulanţă, care ar fi cu siguranţă perfectă pentru cele mai îndepărtate zone rurale ale Moldovei. Sigur, doar preţul n-ar fi perfect, pentru că e evident că e mai mare decât al ambulanţelor ruseşti, dar luându-i în calcul capacităţile şi fiabilitatea promisă, acest model, care vine din Cehia, cu siguranţă ne-ar putea da de gândit pentru următoarele achiziţii.
Aşadar, acum câteva zile vă prezentam cel mai tare microbuz de offroad din lume, pe nume Torsus Terrastorm. Ambulanţa de astăzi e ispostaza medicală a aceluiaşi microbuz de offroad. Iar asta înseamnă că se poate spune şi despre ea că ar fi cea mai tare ambulanţă de offroad din lume!
E bazată pe platforma lui MAN TGE şi VW Crafter şi are un motor diesel biturbo sub capotă, capabil să livreze 177 CP. Poate beneficia de o cutie de viteze manuală cu 6 trepte sau una automată cu 8 trepte. Şi, desigur, dacă tot vorbim că e de offroad, are şi un sistem de tracţiune integrală permanentă, cu diferenţial spate blocabil mecanic.
Suspensia e echipată cu amortizoare, arcuri şi foi de arcuri prevăzute pentru durabilitate extraordinară în offroad. Ambulanţa are şi o gardă la sol admirabilă, de 29 cm, e echipată obligatoriu cu anvelope de offroad şi poate înainta prin ape adânci de până la 69 sau 82 cm, în funcţie de opţiunea de admisie aleasă. Toată caroseria e acoperită de elemente de protecţie în zona inferioară, opţional pot exista chiar şi plase metalice la blocuri optice pentru înaintări în zone împădurite.
Ambulanţa e concepută pentru a fi una de clasă B şi vine cu echipament specific acestei clase. Are locuri pentru doi medici în compartimentul spate, iar acesta e ranforsat ca structură, izolat fonic, termic şi chiar de vibraţii, odată ce se va merge mult pe drumuri rele. Există spaţiu pentru targa mobilă, retractabilă şi pliabilă, compartimentul e iluminat complet cu LED-uri, dar are şi câte 4 prize de 12V şi ale 4 de 220 V. Sursa acestor prize e energia generată de motorul diesel de sub capotă, dar pentru intervenţii specifice ambulanţa poate fi conectată şi la surse extrerne de electricitate.
De asemenea, ambulanţa are rezerve de oxigen şi chiar umidificator al oxigenului livrat. Fireşte, vine cu un set imens de unelte pentru imobilizarea specifică a pacienţilor traumaţi în diverse situaţii. Şi, de asemenea, are în dotare şi un defribilator, un electrocardiograf, pompă pentru seringi şi două tipuri de aspiratoare medicale.
Fireşte, echipamentele exterioare precum girofarele, sirenele şi chiar un megafon de comunicare sunt incluse.
E curios că pe lângă garanţia obişnuită de 24 de luni, care acoperă absolut tot, cehii de la Torsus mai oferă pentru acest microbuz o garanţie de 500,000 km pentru motor, cutie şi tracţiune. Pentru că, zic ei, ambulanţa lor a fost construită pentru a fi indestructibilă, chiar şi în condiţiile dificile în care urmează a fi exploatată!
Aşadar, ziceam că preţul acestei ambulanţe de offroad e ceva mai mare decât al celor ruseşti. O ambulanţă Torsus costă cam 73 mii euro, la care se mai pot adăuga costuri ale echipamentelor adiţionale specifice. Echipamentul medical de bază, menţionat de noi mai sus, însă, este inclus în acest preţ.
0
5,492
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!