(VIDEO) Un pod din SUA are propriul canal de YouTube, pentru că e lovit de camioane la fiecare câteva zile!

4 Octombrie 2020, 08:27
Ilie Toma
Situaţia asta e atât de absurdă şi continuă de atât de mult timp, încât aproape că nu-ţi vine a crede că poate fi adevărat. Dar totul e cât se poate de real. Şi e vorba de un pod din oraşul Durham, statul Carolina de Nord, din SUA, un pod poreclit de-a lungul timpul „deschizătorul de camioane”, „filtrul de idioţi” şi tot soiul de alte porecle de acest gen.
Şi asta pentru că trecerea de sub acest pod are o înălţime mai mică decât cea obişnuită. În mod normal, podurile moderne sunt construite pentru ca sub ele să existe cel puţin 4.1-4.2 metri de trecere, ba chiar un pic mai mult, pentru ca vehiculele standard de până la 4 metri înălţime să poată trece în siguranţă. Acest pod, însă, e mai vechi şi a fost construit pentru şine de cale ferată, aşa că înălţimea lui sigură de trecere a fost de doar 11 picioare şi 8 ţoli în momentul construcţiei, adică 3.6 metri. Aparent, e doar unul din multe alte poduri mai coborâte, şi totul se rezolvă cu un indicator rutier potrivit, ca pe sub el să poată trece doar vehiculele mai scunde de această înălţime.
O imagine cu un accident produs sub acelaşi pod în 1966

Însă încă din anii 1930 până în timpurile contemporane, din când în când se mai întâmpla să treacă veun şofer neatent sub el şi să-şi radă acoperişul dubei. Arhivele conţin multe fotografii şi date despre asemenea incidente, care se întâmplau oarecum frecvent, dar nici chiar atât de des ca-n ultimii ani, totuşi. Şi asta în ciuda faptului că între timp, podul a fost un pic ridicat, ca să existe o trecere mai mare, ea crescând până la 12 picioare şi 4 ţoli, adică 3.78 metri. Cam atât s-a putut face fără a se recurge la reproiectări şi reconstrucţii de zeci de milioane, pe care oraşul Durham nu şi le permite.

Ei bine, accidentele se înmuţiseră atât de mult în ultimii ani, încât în aprilie 2008, un locuitor din Durham, pe nume Jürgen Henn, a setat două camere video pe edificiile de lângă pod, pentru a filma nenumăratele accidente, şi totodată a creat şi un canal de YouTube dedicat podului, unde planifica să încarce filmuleţele. Desigur, oamenii s-au înghesuit să se amuze pe seama şoferilor „căscaţi”, care tot ignoră indicatoarele de circulaţie uriaşe şi continuă să înainteze, accidentându-şi camioanele.
Şi ştiţi câte accidente sub acest pod au filmat camerele lui Jurgen din aprilie 2008 încoace? Ei bine, tocmai 158! O sută cincizeci şi opt de accidente! Uneori acestea se întâmplau la câteva zile depărtate unul de altul! De ce nu rezolvă nimeni această problemă, deci?

Cu câţiva ani în urmă, un responsabil angajat de oraş a fost delegat să rezolve cumva problema, cu bani puţini. Acesta a tot analizat date şi imagini şi întrucât ridicarea podului era exclusă, s-a recurs la amplasarea unor senzori, care, atunci când văd un camion prea înalt că se apropie de pod, aprind semaforul roşu înainte de el, iar lângă pod se aprind nişte ecrane LED uriaşe, pe care scrie cu text de două şchioape: vehiculele mai înalte trebuie să vireze.
Credeţi că a ajutat? Foarte puţin. Ca şi înainte, există perioadă de câte o lună în care nici nu camion nu se loveşte de pod, apoi accidentele vin unul după altul la distanţă de câteva zile. Aşa că la sfârşitul anului 2019 s-au dispus lucrări de ridicare a podului, pe cât a fost posibil fără modificări constructive capitale. Anume atunci înălţimea a crescut de la 3.60 metri la 3.78 metri. Dar asta e încă departe de cei 4 metri pe care-i au majoritatea camioanelor.

Ei bine şi cu înălţimea deja crescută, cu senzori şi LED-uri, credeţi că a avut, în sfârşit, efect? Nu prea. Cât a fost mai redus traficul în context pandemic, părea că da. Dau acum lucrurile au revenit la „normal”, şi frecvenţa accidentelor a revenit la ritmul ei firesc, în ciuda atâtor atenţionări. De exemplu, accidentul nr. 157 (video nr. 1 mai jos) a avut loc la 15 septembrie 2020, accidentul nr. 158 (video nr. 2 mai jos) — la 22 septembrie 2020, iar ultimul, nr. 159 (video nr. 3 mai jos) — la 29 septembrie 2020. La fiecare 7 zile, cu alte cuvinte! Iar povestea absurdă continută şi mai departe!

Vedeţi cum stă treaba cu acest pod în video-urile de mai jos.
0
8,915
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!