Aceasta este versiunea de serie Toyota Mirai! Electromobilul cu pile de hidrogen se lansează pe piaţă

17 Noiembrie 2020, 09:26
Denis Godorozea
Noua generaţie Toyota Mirai s-a lăsat aşteptată ceva timp. Versiunea precedentă a primului model de serie cu propulsie pe hidrogen a fost lansată în premieră mondială la sfârşitul anului 2014, fiind un model asemănător ca şi concepţie, dar şi siluetă, cu ultima generaţie Prius. O revoluţie ne-a fost promisă, însă, în luna octombrie a anului trecut, când japonezii prezentau conceptul celei de-a doua generaţie, care a optat pentru o concepţie absolut nouă, păşind pe teritoriul modelului Camry.
Publicul a apreciat mult schimbarea radicală de design şi lansarea într-un segment auto mai mare, iar astfel la începutul acestui an a fost prezentată versiunea de serie care, surpriză, nu s-a modificat prea mult în raport cu conceptul. Dar lansarea a fost amânată pentru sfârşitul anului, iar acum japonezii prezintă primele imagini cu varianta de serie care va ajunge în showroom-uri în luna decembrie a acestui an. Iniţial, Mirai se lansează pe piaţa americană, unde va fi disponibilă în două versiuni de top: XLE (sedanul de culoare roşie) şi Limited (sedanul de culoare albastră). Concomitent, reprezentanţa americană Toyota a dezvăluit şi o parte din caracteristicile tehnice, dar şi echipările maşinii de serie.
Aşadar, mai devreme se anunţa că Toyota Mirai se va baza pe cea mai nouă platformă a constructorului japonez, TNGA. Pe aceasta sunt produse în prezent mai multe modele din gamă, inclusiv actualele Camry şi RAV4, maşini ce oferă standard tracţiune pe puntea faţă, cea integrală fiind disponibilă opţional. Ei bine, vorbind despre Mirai, japonezii îşi caracterizează maşina drept una cu tracţiune standard pe puntea spate. Platforma respectivă, de altfel, oferă multiple posibilităţi de configurare, semn că Mirai va avea un motor electric ce va pune în mişcare roţile posterioare. Dar, din nefericire, caracteristicile complete ale noului motor alimentat cu hidrogen nu au fost dezvăluite la moment.
În schimb, din momentul premierei din luna ianuarie a acestui an, ştim că Mirai de a doua generaţie va oferi o autonomie extinsă cu circa 30% comparativ cu modelul precedent, ceea ce înseamnă că cu un singur plin al rezervoarelor maşina va putea rula până la 700 km. Tot aici, printre avantajele acestui sistem de propulsie, adăugăm timpul de realimentare similar cu alimentarea tradiţională cu combustibil. Dar ar mai trebui să menţionăm, că în prezent infrastructura pentru electromobile este mult mai dezvoltată, respectiv, nu am putea anticipa un succes fenomenal pentru Mirai din moment ce posesorii acestor maşini nu prea vor avea unde să alimenteze.
În comunicatul de presă publicat de reprezentanţa americană Toyota, japonezii au dezvăluit că indiferent de varianta aleasă, XLE sau Limited, Toyota Mirai va oferi un nivel de echipare standard extrem de generos. Printre dotările standard se enumeră pachetul avansat de sisteme de siguranţă activă şi asistenţă pentru şofer Toyota Safety Sense 2.5+, sistem multimedia de 12.3 inch şi sistem audio JBL cu 14 boxe. În spatele volanului se va regăsi un ecran de 8 inch al instrumentarului de bord, iar sistemul de climatizare va putea fi setat pentru cel puţin 2 zone. Varianta Limited oferă aici şi un head-up display, sistem de climatizare cu 3 zone şi sistem multimedia pentru pasagerii banchetei spate.
Lansarea comercială va avea loc în premieră în SUA. Comenzile în ţara respectivă pot fi plasate acum, dar preţul nu a fost dezvăluit încă. Livrările vor demara în luna decembrie a acestui an.
0
6,035
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!