Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Ai visat vreodată la un Dodge Viper? Un exemplar fascinant nu-şi poate găsi cumpărător, deşi are un preţ decent

15 Noiembrie 2020 - 20:16
Ilie Toma
Care pasionat de automobile n-a privit vreodată cu dorinţă şi fascinaţie la Dodge Viper? Maşina asta a fost o adevărată legendă cam pe tot parcursul istoriei sale, fiind una din cele mai dorite maşini americane la care puteai visa.
De mai multe ori pe parcursul isoriei Viper se tot învrednicise de titluri exotice, de la cel mai puternic motor până la motorul cu cea mai mare cilindree. Şi întotdeauna Viper a avut un adevărat vulcan imens sub capotă.
Şi uite că azi, la doar câţiva ani după ce legendarul supercar american nu se mai produce, răsar asemenea istorii triste ca a acestui exemplar galben. E un Dodge Viper RT/10 produs în octombrie 2001, deci e vorba de generaţia a doua a modelului. Iar indicele RT/10 semnifică versiunea specială galbenă, trasată cu două linii negre, care beneficia şi de câteva alte mici detalii cu accent sportiv şi de design.
Dar, fireşte, cel mai savuros lucru se află sub capotă. E vorba de un motor V10 imens pur şi simplu, de 8.0 litri! Acesa livra 456 CP şi 664 Nm şi era cuplat la o cutie manuală cu 6 trepte, iar toată puterea era trimisă doar punţii spate. În mod normal, maşina asta avea un motor aspirat natural, dar proprietarul ei american a decis să-i instaleze un compresor mecanic, pentru a-i spori puterea. A mai cheltuit şi pe suspensie pentru a o coborî şi a o face mai sportivă şi iată că tocmai aici încep cauzele din care acest Viper nu se poate vinde azi. Pentru că cei gata să arunci vreo 50,000 euro, cât dorea să primească azi vânzătorul său, caută de obicei maşini autentice, fără schimbări artizanale, iar tot ce e modificat altfel decât permitea uzina pierde din valoare. Şi acum imaginează-ţi că numai aceste modificări făcute odată cu supercharger-ul l-au costat pe american peste 85,000 dolari SUA!
Maşina totuşi, a fost vândută în 2005 unui englez din Marea Britanie, aşa cu volanul pe stânga şi aşa modificată cum era. Avea doar vreo 17 mii de mile parcurse atunci, iar din 2005 până azi a mai parcurs doar 10 mii de mile, de azi are pe odometru doar 27,000 mile, ceea ce ar fi cam 43,200 km!
Am văzut nenumpărate invoice-uri ale acestei maşini, cu zeci de mici intervenţii şi deserviri, cu confirmări de kiloemtri de fiecare dată şi cu vizite doar la service-uri autorizate Dodge din SUA sau Marea Britanie. Nu le punem pe toate aici, că v-am plictisi, dar putem confirma, ambii proprietari au avut grijă de această maşină ca nişte adevăraţi fani.
Doar că modificările alea la motor au rămas, iar de curând maşina a trecut şi pe la un test cu dinamometrul. Ştii câţi cai-putere are acest Dodge Viper azi? Ei bine, 753 CP! E o bestie mai feroce decât şi-au imaginat inginerii de la uzină că poate fi, dar motorul său de 8.0 litri face faţă fără nici o problemă compresorului mecanic şi puterii.
Şi uite aşa, maşina asta a fost scoasă la vânzare în Marea Britanie acum, în anul 2020, cu parcursul său incredibil de mic, cu puterea incredibil de mare, cu istoria sa minuţios documentată şi cu o estimare a celor de la casa de licitaţie că preţul corect pentru ea ar fi între 46,000 şi 65,000 lire sterline, adică între vreo 52,000 şi 72,000 euro.
A venit şi momentul licitaţiei online. Licitaţia a durat câteva zile şi a început cu o miză care părea că-l ia în râs pe proprietar: cineva a oferit doar 2,000 lire pe ea. Miza a sărit însă repede la 15,000 lire, după care timp de câteva zile n-a trecut de 25,000 lire. Într-un final în ultima zi a licitaţiei ea a sărit un pic mai sus, cea mai mare ofertă fiind de 33,750 lire, departe de preţul pe care-l estimase casa de licitaţie şi-l aştepta proprietarul.
În rezultat, omul şi-a luat înapoi Viperul. Maşina e încă de vânzare, dar doar pentru un preţ apropiat de 50,000 euro. Şi se pare că de mai bine de o lună după ce a avut loc licitaţia-eşec, nimeni nu se încumetă să dea asemenea bani pe acest minunat Dodge Viper RT/10 clasic! Eh, ce trist e, probabil, să ai un asemenea supercar legendar în garaj, dar să nu mai creadă nimeni altcineva că el ar valora atât cât crezi tu că valorează!...
Tu ce crezi? E prea mare preţul cerut sau pur şi simplu aşa e cu maşinile astea exclusiviste, trebuie să mai aştepte până se găseşte pasionatul înnebunit după ea?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter