BMW ar putea produce şi scutere electrice, pe lângă motociclete? Acesta e BMW Motorrad Definition CE 04!

11 Noiembrie 2020, 11:01
Ilie Toma
BMW e unul din cei mai respectaţi şi adoraţi producători de motociclete la nivel mondial. Dar marca bavareză — sau berlineză dacă ar fi să ne referim strict la motociclete — nu are în prezent nici un model electric de serie, în timp ce mulţi alţi producători fie au anunţat că pregătesc ceva, sau chiar au lansat, precum electrica de la Harley Davidson.
Grupul BMW, însă, a tot pus creaţiile electrice pe două roţi pe seama celor de la MINI, de parcă electromobilitatea pe două roţi ar fi fost până acum o treabă pentru hipsteri şi firi mai urbane, iar băieţii serioşi au rămas neatinşi, cu motocicletele adevărate. Toată această ecuaţie e pe care să se schimbe, însă.
În aceste zile un redactor al PiataAuto.md participă la o mare conferinţă digitală BMW despre tot ce va însemna viitorul acestei mărci, cu lansări exclusive de modele şi prefaţări de tehnologii. Doar că, pentru că suntem într-un an pandemic şi totodată într-o eră digitală, toată lansarea are loc de această dată într-un soi de Matrix digital, în care ne cufundăm în fiecare zi din biroul nostru, pe o platformă digitală, alături de alţi jurnalişti din întreaga lume, şi experimentăm în acea formă întregul viitor BMW, alături de marii şefi ai mărcii, marii ingineri şi marii designeri. O experienţă inedită pentru noi, din care în următoarele zile vom relata multe de tot. Dar primul lucru despre care putem să vă relatăm e acest concept de scuter electric de la BMW, pe nume Motorrad Definitin CE 04. Un nume de parcă i-ar aparţine unui robot din Star Wars, sincer. Şi adevărul e că şi cei care au creat acest model l-au gândit cu libertatea unei opere science fiction!
Numai imaginaţi-vă cât de cool e ca haina de motociclist să fie parte din felul în care scuterul arată pe drum. Deci îmbraci haina specială, iar acolo, pe spate, sunt integrate LED-uri cu tot soiul de funcţii, precum luminile de poziţie, sau chiar indicatoarele de direcţie! Da, indicatoare de direcţie integrate în haina ta, şi la o simplă mişcare intuitivă cu mâna acestea pornesc şi-i avertizează pe ceilalţi despre intenţia ta de virare! Adevărata realitate augmentată, adevărata hibridizare a omului şi electronicii, ce mai!
De această dată inginerii şi designerii n-au avut doar misiunea de a crea un concept, ci un prototip pre-producţie de serie, iar asta înseamnă că tot ce vedem pe acest scuter e pregătit să fie produs în masă, şi acum avem doar o prefaţă a ceea ce vom vedea în scurt timp în producţie, în formă aproape identică. Iar asta, la rândul său, înseamnă că e ca şi decis că BMW Motorrad va produce în curând un asemenea scuter electric!
Şi pentru că n-au avut de montat un obişnuit motor mare de motocicletă BMW, iar bateriile au fost puse în podea, cei de la BMW au putut să se joace interesant cu proporţiile scuterului. Poziţia de şezut a fost amplasată mai spre spate, pentru o bună manevrabilitate şi plăcere în condus, iar creaţia avea rol de a nu fi pur şi simplu un oarecare scuter, ci o soluţie inovativă de transport, care să aducă ceva în plus atât la aspect, cât şi la inginerie. Să revoluţioneze un pic lumea asta a transportului pe două roţi în mediul urban, dacă vreţi.
Şi, într-adevăr, creaţia electrică a ieşit una foarte curioasă ca şi forme şi proproţii, cu lunii şi muchii proeminente, pe care nu le vezi niciodată pe un scuter. Cei de la BMW zic că au creat acest model mai ales pentru aşa-numită clasă creativă de oameni urbani, oameni care muncesc în sfere creative, adeseori se mişcă de la o întâlnire la alta în mediul urban, comunică mult atât în scop de afaceri, cât şi cu prietenii lor, sunt permanent conectaţi în discuţii pe telefon, pe messenger-e. Deci anume pentru ei şi pentru ritmul lor activ de viaţă a fost în primul rând gândit acest BMW. Iar asta înseamnă că germanii ţintesc spre un segment de public cu totul nou faţă de motocicletele lor tradiţionale!
Iar asta a făcut ca scuterul să fie echipat cu multe chestiuţe axate spre multimedia, inclusiv un display uriaş. Despre conectivitate avansată cu smartphone-urile şi aplicaţiile de pe el nici nu mai pomenim, e de la sine înţeles.
Totuşi, BMW nu anunţă deocamdată detalii foarte amănunţite despre autonomie, timp de încărcare, putere electromotor sau viteze. Ştim doar că autonomia ar trebui să fie de peste 120 km în mediul urban.
Deci, ce crezi despre un asemenea scuter electric BMW? Îţi face din ochi un asemenea mod de transport urban, ca să-l ai poate în garaj pe lângă maşina ta şi să-l foloseşti în zilele când ai exclusiv deplasări urbane?
0
2,327
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!