Cât ar costa să cumperi un muscle-car american restaurat? Cazul unui Mercury Cougar

14 Noiembrie 2020, 08:58
Ilie Toma
Adeseori auzim sau vedem istorii frumoase despre muscle-car-uri americane restaurate cu efect, iar bugetele şi timpul necesar restaurării sunt, de obicei, uriaşe, de multe zeci de mii de dolari, iar de cele mai multe ori ajung să treacă şi de o sută de mii. Dar cum ar fi să ţinteşti spre un muscle-car gata restaurat, poate în condiţie cât mai aproape de forma lui originală în care ieşise din uzină?
Ca în multe alte cazuri, când vrei ceva mai ieftin, o idee bună ar fi să vânezi nu vedetele după care fug toţi, ci modelele subapreciate ca notorietate. Cum ar fi acest Mercury Cougar, de exemplu. De ce? Din câteva motive foarte curioase!
Pentru că acest Mercury Cougar e fabricat în anul 1967, anul de glorie al lui Ford Mustang, de exemplu, un muscle-car de o notorietate mult mai mare. Azi un Ford Mustang din ’67, în condiţie bună, restaurată, are un preţ ce oscilează între vreo 80 mii dolari şi poate ajunge la peste 200 mii dolari cu uşurinţă. Arareori se găsesc exemplare mai ieftine, iar acestea fie sunt modificate în altă direcţie decât cea originală, fie au istorii ciudate în spate, în care au fost restaurate din ruine.
Pe de altă parte, cât de mult se poate contrapune un asemenea Mercury Cougar ca alternativă unui Ford Mustang? Cât de mult poate concura el tehnic cu renumitul Mustang?
Ei bine, surprinzător de mult! Pentru că marca Mercury a aparţinut şi aparţine celor de la Ford. Iar Mercury Cougar a fost construit pe platforma lui Ford Mustang, beneficiind de acelaşi substrat tehnic! Da, aceeaşi platformă, aceleaşi motoare, deci, vorbim practic, de un Ford Mustang în haine Mercury, iar în anul lansării sale Mercury Cougar chiar primise titlul de maşină a anului de la reputata revistă americană Motor Trend. Deci, nu e ca şi cum acest model ar fi fost eclipsat de Mustang şi ar fi fost un necunoscut total. Are şi el reputaţia şi notorietatea lui, doar că azi mai puţini o cunosc şi mai puţini cred că se pot lăuda că sunt posesori de Cougar, în loc de Mustang.
Dar senzaţiile de la volan sunt foarte similare. Exemplarul despre care vorbim noi azi e scos la vânzare în Marea Britanie, dar e un Mercury Cougar american, cu volan pe stânga. Maşina e într-o stare foarte aproape de cea autentică, originală, munca de restaurare fiind îndreptată mai mult spre împrospătarea condiţiei ei, decât spre o reanimare dintr-o condiţie de coşmar. Mai mult ca atât, acest muscle-car se laudă cu un parcurs original de doar 23,800 mile, ceea ce ar corespunde cu 38,300 km!
Sub capotă, acest Mercury Cougar vine cu un clasic motor V8 american, de 4.7 litri, care dezvoltă 228 CP şi 413 Nm! Toţi transmişi punţii spate, printr-o cutie manuală cu 4 trepte! Deci, performanţă brută, nefiltrată, iar dacă ne gândim la cei 413 Nm — putem spune că performanţa e şi foarte generoasă! E motor care se regăsea şi pe Mustang, până la urmă, aşa că Mercury Cougar nu e cu nimic mai modest!
Şi acum, cât crezi că poate costa acest Mercury Cougar în raport cu preţurile usturătoare ale lui Mustang, de sute de mii de dolari? O să fii impresionat, cu siguranţă! Nici măcar nu se apropie de limita de jos a lui Mustang. Acest Mercury va fi vândut la licitaţie, deocamdată nimeni nu a anunţat miza sa, dar casa de licitaţii estimează că se va vinde la un preţ de doar... 15-20 mii lire sterline, ceea ce ar fi vreo 16,500-22,500 euro. Sună mult mai interesant, decât 220 mii dolari pe un Mustang V8 din acelaşi an, nu-i aşa?
0
2,739
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!