Honda devine primul constructor din lume cu pilot automat care nu necesită implicarea şoferului

13 Noiembrie 2020, 16:22
Denis Godorozea
Cursa constructorilor auto pentru dezvoltarea sistemelor de condus autonom are un nou lider — Honda devine oficial prima companie ce va lansa sistemul de pilot automat capabil să ruleze automatizat, fără implicarea sau chiar atenţia şoferului. Pilotul automat dezvoltat de japonezi, numit Traffic Jam Pilot, va fi disponibil din luna martie a anului viitor pe sedanul Legend, dar deocamdată doar pe teritoriul Japoniei.
Ei bine, nu este vorba despre un sistem de pilot automat de nivelul V, deci complet autonom şi capabil să ruleze automatizat indiferent de condiţii, în orice situaţie. Deocamdată cei de la Honda vor implementa un sistem de nivelul III, fiind primul constructor auto ce lansează un asemenea sistem pe maşinile de serie. Comparativ cu sistemele de nivelul II, tehnologia Traffic Jam Pilot va permite oficial şoferilor să nu participe la procesul de rulare, deci cei din spatele volanului vor putea utiliza gadget-uri sau chiar să citească cărţi şi reviste în mers.
Respectiv, şoferul nu va fi impus să ţină în mâini volanul, iar sistemul nu-i va solicita să preia controlul aşa cum procedează sistemele lansate în prezent de alţi constructori auto. Singura condiţie în acest caz este disponibilitatea şoferului de a prelua controlul asupra maşinii în cazuri de excepţie. Totodată, sistemul va fi capabil să ruleze predominant pe şosele, în afara oraşelor.
Dar există o veste mai proastă pentru fanii mărcii din alte ţări — deocamdată sistemul a fost agreat doar de autorităţile japoneze. Respectiv, Honda va putea comercializa automobile cu Traffic Jam Pilot de nivelul III doar pe piaţa domestică. Primul model cu acest sistem va fi sedanul Legend, opţiunea urmând să fie lansată în luna martie a anului viitor.
0
3,338
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!