Întreprinderile din Iran vor relua producţia primei generaţii Logan, neautorizat, în ciuda sancţiunilor

16 Noiembrie 2020, 15:58
Denis Godorozea
Uitaţi de copiile chinezeşti ale automobilelor europene, un nou "record" în sfidarea relaţiilor de afaceri şi drepturilor de proprietate intelectuală aparţine întreprinderii SAIPA din Iran. Oficialii companiei au declarat că sunt gata să reia producţia sedanului Renault Logan de primă generaţie, iar asta în ciuda sancţiunilor impuse de SUA şi statele occidentale. Acest lucru va fi posibil prin producţia locală de componente necesare pentru asamblarea maşinilor, chiar şi fără vreun acord din partea francezilor.
Amintim că statele occidentale şi în special SUA au impus sancţiuni împotriva Iranului — decizia a fost luată în vara anului 2018, când autorităţile americane au învinuit autorităţile din Iran că ar fi creat armament nuclear. Deşi autorităţile Uniunii Europene nu au susţinut direct pachetele de sancţiuni americane, marii constructori de pe Bătrânul Continent, dar şi din întreaga lume s-au văzut nevoiţi să rupă relaţiile de afaceri cu companiile din Iran, pentru a avea în continuare acces pe piaţa americană şi nu a provoca un val de sancţiuni în adresa lor.
Printre aceste companii au fost şi cele constructoare de maşini, precum şi Renault, care coopera în Iran cu compania SAIPA, producea şi comercializa acolo modelul SAIPA Renault Pars Tondar, care în esenţă a fost o Dacia Logan de primă generaţie, cu aspect exterior şi substrat tehnic uşor actualizat. Producţia acestei maşini a demarat în Iran în 2013, cu acordul Renault, şi a continuat timp de 5 ani, până în 2018. Producţia a fost stopată, or francezii au oprit furnizarea componentelor pentru asamblare.
Dar se pare că acum SAIPA este gata să reia producţia, chiar şi în ciuda sancţiunilor, or potrivit comunicatului emis de companie, la ora actuală 85% din componentele modelului Pars Tondar pot fi produse local, respectiv este planificată reluarea producţiei. Mai mult de atât, SAIPA promite şi actualizări tehnice şi estetice pentru Logan-ul de primă generaţie.
0
24,665
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!