Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Motociclistul de fier: Dave Swisher, omul care a parcurs 2 milioane 700 mii km doar pe motociclete BMW!

29 Noiembrie 2020 - 10:12
Ilie Toma
E foarte probabil să nu fi auzit niciodată de Dave Swisher şi de povestea lui remarcabilă, şi asta pentru că acest american din Bowling Green, statul Virginia, a tot marcat record după record încă în vremea de dinainte de reţele sociale şi telefoane cu capacităţi de fotografiere mai bune ca aparatele profesioniste de cândva. Aşa că, din păcate, în urma acestor fascinante realizări ale lui Swisher au rămas extrem de puţine fotografii şi informaţii clare, majoritatea din ele venind de la distribuitorul american BMW Motorrad, unde Swisher mergea o dată la fiecare 100,000 mile pentru a primi un nou certificat de confirmare.
Însă Dave Swisher a fost, probabil, motociclistul care a iubit cu cea mai mare ardoare creaţiile BMW pe două roţi, chiar dacă a putut să-şi dea frâu liber pasiunii sale abia începând de la o vârstă medie. Prima sa motocicletă BMW a fost un R75/5, cumpărată în 1973, când Dave avea deja 43 de ani. R75/5 e un model construit la începutul anilor 1970, care a devenit mai târziu legendar pentru durabilitatea sa exemplară. Versiunea R75/5 scotea 50 CP din motorul său de 749 cm cubi, iar motocicleta putea alerga cu uşurinţă până la viteze de 175 km/h.
BMW R75/5

Sufletul rebel n-a încetat să-şi dorească libertatea călătoriilor cu motocileta odată cu trecerea anilor, în cazul lui Swisher. Omul ăsta a deţinut la viaţa sa un număr de 19 motociclete BMW, ducând şi evidenţa kilometrajului său total făcut cu aceste motociclete. I-a luat 26 de ani să atingă primul milion de mile, adică 1.6 milioane de kilometri, cifră pe care o marcase în 1999, atunci când el avea deja 69 de ani! Un pensionar de fier încă pe atunci, deci!
Foto: stânga: Dave Swisher, înconjurat de prieteni; dreapta: BMW K100 RT

Cele mai multe mile le-a învârtit cu o motociletă de-a sa din anii ’80 — un BMW K100 RT, cu care atinsese până în 1991 tocmai 300 mii mile, adică 480,000 km, cu acelaşi motor! Întrebat atunci despre secretul său de a face o motocicletă să reziste atât de mult, Dave n-a putut spune nimic special, zicând că doar face schimburile de ulei la timp şi obişnuita mentenanţă, fără altceva special. Iar kilometrii săi erau învârtiţi în road trip-uri lungi şi frecvente alături de soţia sa sau în grupuri cu prietenii, marea majoritate a călătoriilor fiind în America de Nord. De obicei venea cu soţia de fiecare dată la dealer-ul BMW Motorrad din Fredericksburg, Virginia, care îi şi înregistrase majoritatea marcărilor a noi şi noi sute de mii de mile.
Şi crezi că acest pensionar s-a liniştit la 69 de ani, după ce a atins un milion de mile parcurse cu motociclete BMW? Ba bine că nu! Dimpotrivă, având mai mult timp liber şi el, şi soţia sa, au călătorit şi mai mult cu motocicletele lor, savurând viaţa şi perioada de pensionare. În următorii zece ani au marcat încă 500,000 mile, adică încă 800,000 km! Da, către anul 2009 Dave reuşise să marcheze 1.5 milioane de mile parcurse, echivalentul a peste 2.4 milioane de km parcurşi, la o vârstă onorabilă de 79 de ani! Din nefericire, exact după ce atinsese acest kilometraj, nimerise într-un accident cu una din motocicletele sale în West Virginia, dar, având cască ce-i acoperea complet capul şi echipament complet bun, a scăpat cu bine, putând chiar să se deplaseze şchiopătând pe propriile picioare după accident. A trebuit, însă, să facă o operaţie la genunchi. Însă nici asta nu l-a astâmpărat pe acest pensionar de fier: în acel an complicat 2009 el parcursese un total de 48,000 mile cu motocicletele sale, adică aproape 77 mii km! La 79 de ani!
Dar, fiind un spirit liber, nici măcar la această vârstă şi la acest kilometraj incredibil adunat pe motocicletele sale, Dave nu s-a oprit din ceea ce-i plăcea cel mai mult să facă. Da, călătoriile au continuat şi mai departe, aşa că Dave şi soţia sa au mai revenit ulterior la dealerul BMW Motorrad, pentru a primi distincţia de 1.6 milioane de mile, iar apoi şi de 1.7 milioane de mile parcurse doar cu motociclete BMW, ceea ce înseamnă peste 2.7 milioane de kilometri! Ultima distincţie o obţinuse în anul 2015. Dave era deja un octogenar şi, din păcate, starea sa de sănătate îi dictase să spună adio călătoriilor lungi pe două roţi. Dar a trecut la o motociletă pe patru roţi, un Can-Am. S-au oprit din acumulare doar kilometrii săi pe motociclete BMW, nu şi kilometrii vieţii sale.
Dave Swisher va rămâne cu siguranţă în memoria motocicliştilor ca omul care n-a vrut să renunţe la libertatea de mişcare niciodată. Omul care şi-a început „cariera” de motociclist relativ târziu, dar asta nu l-a împiedicat să adune cifre record de kilometri parcurşi. A rămas fidel aceleiaşi mărci de motociclete toată viaţa, şi mai ales a rămas fidel spiritul său liber, indiferent de anii pe care-i adunase în calendar!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter