Noutăţi despre fuziunea PSA şi FCA: francezii vor conduce noul concern Stellantis

27 Noiembrie 2020, 14:39
Denis Godorozea
Un nou concern imens este pe cale să se formeze în industria auto — primele informaţii despre fuziunea PSA Peugeot-Citroen şi FIAT-Chrysler Automobiles (FCA) au apărut la finalul anului trecut. De atunci, membrii viitorului gigant, numit Stellantis, au început procesul juridic de fuziune, iar între timp în mediul online a fost distribuit acordul încheiat între parteneri, care dezvăluie noi detalii despre afacerea pusă la cale de părţi.
Documentul de 714 pagini a ajuns în posesia publicaţiei Automotive News, care a descifrat noţiunile juridice şi a ajuns la concluzia că deşi ar fi vorba despre o fuziune dintre concerne, controlul asupra Stellantis va fi preluat aproape în mod exclusiv de francezii de la PSA Peugeot-Citroen. Or, în act PSA figurează drept achizitor, iar asta confirmă informaţiile apărute anterior, precum că PSA va achita acţionarilor FCA sume de 5.5 miliarde euro. Mai mult de atât, CEO-ul noului concern va deveni Carlos Tavares, afaceristul care conduce în prezent concernul francez PSA, pe când şeful FCA va prezida consiliul de administraţie.
Ecuaţia pare ciudată din moment ce FCA a încheiat anul 2019 cu profituri mai mari în raport cu PSA, dar acest lucru poate fi explicat de investiţiile majore realizate de francezi în anii precedenţi cu achiziţia mărcii Opel, dar şi în dezvoltarea unei game de motorizări noi şi sistemelor proprii de propulsie electrică. Aceste tehnologii, de altfel, vor fi utilizate şi de brandurile din componenţa FCA, inclusiv şi pe pieţele americane, iar astfel brandurile concernului italiano-american ar putea deveni competitive pe cele mai importante segmente de piaţă, unde pierd teren pe parcursul ultimilor ani. La rândul lor, francezii vor pune mâna pe două branduri premium istorice, precum Alfa Romeo şi Maserati, dar vor mai primi acces pe piaţa nord-americană, unde FCA dispune de o reţea dezvoltată de reprezentanţe.
0
1,912
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!