Premieră: Audi SQ5 TDI devine victima normelor de poluare cu performanţe reduse

12 Noiembrie 2020, 13:36
Denis Godorozea
Audi prezintă în premieră mondială versiunea actualizată SQ5 facelift. Crossover-ul de performanţă a primit modificări estetice similare cu versiunile clasice, dar a beneficiat şi de modificări tehnice consistente pentru a putea face faţă normelor de poluare tot mai severe. Respectiv, în urma modificărilor introduse, au fost reduse performanţele unităţii turbodiesel.
Din punct de vedere al designului exterior, Audi SQ5 a primit faruri LED modificate, o bară de protecţie frontală nouă ce integrează un calandru generos cu structură interioară regândită. Opţional clienţii vor putea opta pentru faruri matrice, iar la posterior şi-au făcut loc blocurile optice OLED de ultimă generaţie, ce surprind cu o varietate imensă de regimuri de funcţionare şi iluminare. Pentru interior a fost pregătit sistemul multimedia actualizat MMI cu ecran de 10.1 inch. Elementul de control multimedia de pe tunelul central a fost eliminat, iar acum acesta poate fi operat doar prin intermediul comenzilor tactile şi vocale.
Cele mai curioase modificări, de altfel, sunt rezervate substratului tehnic. SQ5 are sub capotă turbodieselul V6 de 3.0 litri, lansat pentru prima dată în primăvara anului trecut, dar în cadrul actualizării de mijloc de carieră şi această unitate a fost supusă, totuşi, unor modificări, pentru a corespunde normelor de poluare Euro 6d.
Respectiv, motorul a fost echipat cu un turbocompresor nou, mai compact şi mai uşor. Concomitent, unitatea de propulsie mai este asistată de un generator-starter în cadrul ansamblului micro-hibrid. În urma acestor modificări, puterea maximă a motorului a fost redusă de la 347 la 341 CP, pe când cuplul maxim a rămas acelaşi — 700 Nm. Din fericire, reducerea puterii nu a avut vreun impact negativ asupra caracteristicilor dinamice — versiunea actualizată SQ5 poate accelera până la 100 km/h în 5.1 secunde şi are o viteză maximă de 250 km/h, limitată electronic. În schimb, constructorul promite că după actualizare SUV-ul de performanţă consumă cu circa 0.7 litri/100 km de motorină mai puţin.
Ca şi anterior, motorul se cuplează la cutia automată cu 8 rapoarte ce transmite cuplul pe ambele punţi prin intermediul sistemului de tracţiune integrală quattro. Cuplul este distribuit în proporţie de 40:60 cu surplus pe puntea spate. Chiar şi versiunea standard SQ5 are o suspensie adaptivă, iar opţional poate fi bifată suspensia pneumatică.

Noul Audi SQ5 facelift este disponibil pentru comandă în Europa. Livrările vor demara în următoarele săptămâni. Preţul de pornire va constitui aproximativ 68 mii euro.
0
1,922
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!