Se răceşte vremea în următoarele zile! Când trebuie să schimbăm anvelopele conform legislaţiei?

17 Noiembrie 2020, 12:09
Denis Godorozea
Potrivit prognozelor meteo emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Moldova, temperatura aerului se va răci brusc în următoarele zile. Deocamdată nu se aşteaptă precipitaţii în formă de zăpadă, însă este posibilă formarea gheţii! Aşadar, aţi reuşit să schimbaţi anvelopele? Dar când, de fapt, suntem obligaţi să circulăm cu anvelope de iarnă conform legislaţiei?
*Prognoza meteo emisă de SHS pentru Chişinău

Pe parcursul zilelor de 17 şi 18 noiembrie, pe alocuri în ţară ar putea avea loc ploi, iar ulterior, în orele de noapte, temperaturile vor coborî până la aproape 0 grade Celsius, respectiv fiind posibilă formarea unui strat de gheaţă pe carosabil. În cea de-a doua jumătate a săptămânii, începând cu ziua de joi, la Chişinău noaptea termometrele vor indica temperaturi de sub 0 grade Celsius, iar sâmbătă minima se aşteaptă a fi de până la -3 grade Celsius. În nordul ţării la sfârşitul săptămânii minimele vor coborî până la -5 grade Celsius, iar la Sud — până la -1 grad.
Când ar trebui să schimbăm anvelopele pe cele de iarnă conform legii?

Aşadar, legislaţia în vigoare nu prevede o dată anumită când toţi şoferii sunt obligaţi să circule cu anvelope de iarnă. Totodată, RCR impune ca automobilele să circule cu acest tip de anvelope în cazul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. Respectiv, şoferii depistaţi cu anvelope necorespunzătoare în condiţii climaterice nefavorabile riscă să fie amendaţi cu până la 1,500 lei în cazul persoanelor fizice, sau până la 6,000 lei în cazul persoanelor juridice.
Ei bine, pentru a nu aştepta acea primă zăpadă sau îngheţuri, dar şi pentru a nu forma cozi imense la staţiile de schimbare a pneurilor, recomandabil ar fi să echipăm automobilele cu anvelope de iarnă atunci când de mai multe zile consecutive temperatura aerului nu se ridică mai sus de +7 grade Celsius, chiar dacă asfaltul este uscat iar meteorologii nu avertizează despre ninsori sau îngheţuri. Cel puţin, pneurile de iarnă sunt mai adaptate la asemenea temperaturi şi oferă o aderenţă mai bună pe carosabil uscat sau umed.
0
2,165
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!