Semafoarele inteligente din oraşul Manchester vor favoriza pietonii şi bicicliştii. Urmează ambuteiaje?

10 Noiembrie 2020, 14:54
Denis Godorozea
Autorităţile oraşului Manchester vor să reducă cantitatea emisiilor de CO2, dar şi să-l facă mai atractiv pentru pietoni şi biciclişti. Dar, cum se mai întâmplă cu astfel de iniţiative, mai limitaţi în drepturi şi posibilităţi de deplasare ar putea fi automobiliştii, indiferent de tipul sistemului de propulsie.
Parte a acestui plan de modernizare urbanistică este instalarea unor semafoare inteligente noi care să monitorizeze situaţia din trafic. Însă noile semafoare vor monitoriza acum inclusiv pietonii şi bicicliştii, iar astfel vor funcţiona ca să favorizeze circulaţia lor, în detrimentul automobilelor. De exemplu, faza culorii verzi pentru pietoni va fi mai lungă atunci când trecerea sau intersecţia este mai solicitată de aceştia.
Iniţial, în cadrul proiectului pilot, noile semafoare inteligente vor fi instalate în trei intersecţii din oraş, iar în cazul în care acestea îşi vor demonstra eficienţa, autorităţile planifică să instaleze semafoare similare în mai multe zone din oraş. Prin acest proiect se urmăreşte stimularea plimbărilor şi transportul ecologic, precum bicicletele. Dar, fireşte, automobiliştii nu vor fi neglijaţi chiar complet, or sistemul va funcţiona şi pentru fluidizarea traficului rutier, precum semafoarele inteligente implementate până acum. Astfel, se urmăreşte inclusiv şi fluidizarea traficului pentru ca automobilele să nu petreacă prea mult timp în aşteptarea culorii verzi a semaforului, însă asta după ce va fi acordată prioritate pietonilor.
0
1,028
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!