Urâtă la exterior, luxoasă la interior: aceasta e Toyota de peste 200 mii euro

16 Noiembrie 2020, 22:24
Ilie Toma
Cu greu îţi vine a crede că o Toyota poate costa peste 200 mii euro, nu-i aşa? Şi ceea ce vezi în imagine nu e vreun automobil blindat, ca să se justifice acest preţ prin protecţia oferită. E o Toyota Alphard, urâtă rău de tot pe dinafară, zicem noi. Dar frumuseţea vine la interior şi tot interiorul e cel ce încearcă să-i justifice preţul uriaş!
Vorbim de un automobil nou aici, doar că e un automobil modificat de un atelier german, numit Burgano. Modelul Alphard nu e inclus în oferta oficială a celor de la Toyota pentru Germania, însă există câteva companii care-l importă în Germania şi-l vând unor clienţi de nişă, la preţuri cuprinse între 59 mii şi 80 euro, în funcţie de motorizări, dotări şi versiuni. Aşa că ceea ce vedem aici, la preţ de 207,176 euro, ne face să fim în continuare nedumeriţi şi să ne întrebăm ce a putut pune atelierul german în acest van Toyota, încât să ajungă la preţul ăsta exorbitant?
În primul rând, această Toyota Alphard e în motorizarea sa de top, fiind propulsată de un propulsor V6 aspirat natural, de 3.5 litri, care dezvoltă 300 CP şi 361 Nm. Motorul e cuplat la o cutie de viteze automată cu 8 rapoarte.
Mai departe, toate lucrurile picante şi preţioase vin la interior. Habitaclul a fost reformatat în întregime, astfel încât vanul imens are acum două locuri simple în faţă, iar în compartimentul său principal, din spate, are două locuri VIP retractabile, cu privire spre posterior şi alte două locuri şi mai luxoase, numite first-class, îndreptate spre faţă. Acestea din urmă sunt adevărate fotolii cu zeci de reglări şi suport de picioare, la fel ca în clasa întâi în călătoriile cu avionul.
Întreg habitaclul a fost tapisat cu piele Nappa identică celei folosite în modelele Bentley. Eh, numai asta cât face, să zici prietenilor că ai o Toyota cu interior tapisat cu piele ca-n Bentley! Maşina a primit şi iluminare ambientală, inserţii din lemn natural, iar într-una din consolele acoperite cu lemn are integrat şi un ceas de lux.
Prin părţi există rafturi iluminate frumos, cu locuri prevăzute pentru pahare, iar ceva mai în faţă există există şi locuri pentru şampanie. Nu lipseşe nici frigiderul obligatoriul pentru şampania veritabilă.

Pe centru, pe peretele separator, e amplasat şi un televizor de 32 de inch. Iar germanii zic că au montat în maşină şi un sistem audio de înaltă fidelitate, high end, ce utilizează amplificatoare de primă clasă şi difuzoare Focal (marcă de sistem audio pe care am pomenit-o de curând şi în testul drive cu Peugeot 2008). Ciudat este, însă, că acestei Toyota Alphard difuzoarele au pe ele logo-ul Burmester, nu Focal! Deci, s-o fi rătăcit germanii de la intenţie la realizare, sau au combinat difuzoare Focal cu Burmester?
Şi... Cam atât. Aici sfârşeşte luxul acestei Toyota Alphard, pe care creatorii săi îl văd drept opulent. Ah, da, se mai dă o tabletă Apple iPad cu o aplicaţie de control al sistemului multimedia preinstalată pe ea, conexiune WiFi la bord, şi PlayStation integrat la bord. Această ultimă dotare ne face să ne întrebăm dacă un asemenea Alphard e creat pentru oameni de afaceri şi transporturi de delegaţii oficiale sau mai degrabă pentru copii plictisiţi de maşini obişnuite, care s-ar putea distra mai bine cu gadget-urile din această Toyota.
Totuşi, un preţ de 207 mii euro pe această Toyota Alphard, chiar şi cu toate dotările ei pretinse a fi luxoase, ni se pare nejustificat de exorbitant, iar maşina în sine pare a fi un soi de struţocămilă ambiguă, care aduce un soi de opulenţă expirată, pe care n-o mai vrea nimeni în timpurile noastre. Sau poate greşim noi şi vezi tu altă destinaţie şi utilitate pentru această Toyota? Spune sincer, de 207 mii euro ţi-ai cumpăra un Mercedes-AMG S 63, un V-Class cu de toate la bord, un Porsche Taycan cu de toate, un Bentley, până la urmă, poate, sau ai alege, totuşi, această Toyota Alphard?
0
20,343
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!