(VIDEO) Cum arată un crash-test de zero stele în anul 2020

14 Noiembrie 2020, 10:33
Ilie Toma
Ne-am tot obişnuit cu rezultate de 5 stele la crash testele europene, iar atunci când o maşină ia patru stele sau trei — e imediat privită cu scepticism şi învinuiri, pe bună dreptate. Adevărul e că EuroNCAP şi în general standardele impuse de Uniunea Europeană, în permanentă schimbare, au adus o evoluţie uriaşă în materie de siguranţă din 1997 încoace.
Dar nu toate regiunile globului au asemenea standarde, iar mulţi producători auto îşi permit foare lejer să livreze modele foarte diferite în asemenea regiuni ale lumii. Uneori e vorba de acelaşi model gândut global, doar că într-o formă mai rarefiată la siguranţă, alteori e vorba de modele regionale, create doar pentru acele regiuni ale lumii.

Păi iată, un asemenea model precar la siguranţă s-a dovedit a fi Maruti Suzuki S-Presso. Numele modelului sună frumos, ca o cafea espresso cu iz european, vândută în India, dar în calitate de dotări opţionale modelul ăsta oferea doar... un airbag pentru şofer, deşi e proaspăt lansat, pe o platformă tehnică nouă. Putea avea multe alte dotări opţionale, precum cel de-al doilea airbag pentru pasager, sau un ABS cu EBD, dar acestea erau dotări opţionale.
Un crash test făcut de Glolobal NCAP cu un asemenea model, după metoda mai veche EuroNCAP, implicând doar un impact frontal cu o barieră ce acoperă 40% din lăţime, a indicat o protecţie de zero stele. Celula habitaclului, aparent, a avut o deformare minimă în acel impact la 64 km/h, dar în lipsa unor airbag-uri şi a dotărilor de siguranţă, pasagerii nu au beneficiat de protecţie decentă. În special, problema cea mare a fost la pasager, senzorii căruia au indicat pericol de rupere a vertebrelor gâtului la forţele pe care acesta le-a suportat în impact, ceea ce s-ar fi soldat aproape sigur cu decesul. Deformări intrusive şi periculoase au existat şi la zona picioarelor, iar scaunul copilului nu are un sistem bine fixat de prindere, ceea ce l-a făcut să se mişte prin habitaclu în momentul impactului. ISOFIX lipseşte, ba mai mult, nu toate locurile spate au centuri cu prindere în 3 puncte.

Rezultatul testului, publicat acum două zile în India, a stârnit deja un val imens de critici, întrucât Maruti Suzuki e producătorul cu cea mai mare cotă de piaţă în vânzările indiene, iar alţi producători şi-au îmbunătăţit considerabil în ultimii ani siguranţa oferită modelelor din India. Noi vorbeam mai sus la trecut de dotările oferite de S-Presso pentru că, dacă verificăm azi dotările modelului din oferta publică din India, acesta se laudă deja cu două airbag-uri oferite standard şi ABS, ceea ce ar putea însemna o schimbare bruscă a politicii celor de la Maruti Suzuki în urma acestui crash test.
0
10,368
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!