(VIDEO) Cum frânează un camion modern vs. unul vechi

20 Noiembrie 2020, 12:10
Ilie Toma
Distanţa de frânare a unui camion e cu totul alta faţă de un autoturism, iar motivele sunt lesne de înţeles: greutate cu totul diferită, alte dimensiuni şi forţe diferite de frânare raportate la masa vehiculelor. Şi totuşi, camioanele au progresat foarte mult în ultimele decenii, iar un test realizat mai mult timp în urmă de către cei de la DEKRA din Germania ilustrează perfect acest progres în felul în care frânează un camion modern faţă de unul mai vechi.
Pentru acest test, germanii au luat un Mercedes-Benz Actros din 2017 în rol de camion modern şi un Mercedes-Benz SK din 1997 în rol de camion clasic. Le-au încărcat cu ambele aproape până la masa maxim admisă, astfel încât ambele camioane cu încărcături să cântăreaacă identic — 38.5 tone.

Ambele camioane au acelerat şi au menţinut o viteză de 80 km/h, frânând ambele concomitent, în acelaşi punct. Rezultatul a fost surprinzător: camionul modern a oprit într-o distanţă de cca 41 metri, în timp ce camionul produs acum 23 de ani a avut nevoe de 57 de metri pentru a opri. În punctul în care camionul nou oprise, camionul vechi avea încă 43 km/h.

Vedeţi întregul experiment în video-ul de mai jos.
0
27,115
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!