(VIDEO) Cum poate fi furată o Tesla Model X cu dispozitive de doar 300 dolari, în mai puţin de 2 minute

24 Noiembrie 2020, 14:02
Denis Godorozea
Expertul pe securitate Lennert Wouters din Belgia a demonstrat practic cum poate fi obţinut accesul complet la bordul unei Tesla Model X, după care automobilul să fie furat în ciuda tuturor sistemelor de siguranţă sofisticate cu care este echipat. Culmea e că procesul durează mai puţin de 2 minute şi poate fi pus în aplicare de orice specialist IT, care posedă cunoştinţe necesare, utilizând echipament ce poate fi achiziţionat liber la preţ de până la 300 dolari.
Tânărul a achiziţionat în internet o unitate de control (ECU) de Tesla Model X cu care, după câteva clipe de modificări introduse la nivel de soft, i-a atribuit numărul de identificare a maşinii-ţintă. Cu acest ECU modificat, ulterior s-a apropiat de proprietarul electromobilului, pentru a conecta cheia cu dispozitivul său prin intermediul Bluetooth, iar astfel să obţină parolele de acces la automobil utilizând un soft dedicat. Pentru această procedură hacker-ul nici nu are nevoie să interacţioneze cumva cu cheia sau proprietarul maşinii — totul are loc automatizat, astfel încât posesorul maşinii nici măcar nu-şi dă seama de riscul cărui este supus.
Întreg procesul de furt al datelor durează doar aproximativ 90 minute, după care răufăcătorul are accesul deplin la automobil, fiind capabil să reproducă frecvenţele emise de cheia maşinii utilizând propriul dispozitiv. Ajuns în interior, hacker-ul conectează propriu ECU la conectorul de diagnosticare al maşinii, utilizat de specialiştii de service pentru a depista problemele raportate de computerul de bord al maşinii. Ulterior, atacatorul împerechează propria cheie cu sistemul electromobilului şi obţine acces deplin şi nelimitat pentru a porni, bloca/debloca maşina ca cu o cheie obişnuită.
La rândul lor, cei de la Tesla suţin că cunosc despre această lacună a sistemului de alarmă al maşinii, iar o actualizare de soft care să rezolve problema a fost lansată acum câteva săptămâni, însă actualizarea over-the-air pe toate electromobilele Model X existente în lume va mai dura ceva timp.
0
2,440
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!