(VIDEO) De ce camioanele Ural au devenit renumite pentru capacităţile de trecere fenomenale

28 Noiembrie 2020, 09:59
Redacţia PiataAuto.md
Există locuri pe planetă unde Google Maps nu-ţi poate desena trasee pentru a ajunge din punctul A în punctul B, iar aplicaţii pe telefon sau sistemele de navigare te pot ajuta doar să ştii cam pe unde eşti şi unde ar trebui să te îndrepţi. De ce? Pentru că starea drumului e atât de schimbătoare, încât doar câte luni pe an îl poţi numi drum în sensul apropiat al cuvântului, în rest fiind o adevărată provocare de offroad.
Asemenea drumuri întretaie Sibera în lung şi-n lat. Şi aşa a fost întotdeauna, nu e ceva neapărat nou. Pe multe din asemenea drumuri se poate merge cât de cât normal doar în lunile de iarnă, când terenul îngheaţă bine şi poate susţine greutatea vehiculelor. Desigur şi atunci sunt provocări, pentru că de obicei aceste drumuri îngheaţă în forma unor adevărate hăuri, pline de hârtoape pe calea carosabilă şi oricum ai nevoie de vehicule cu gardă la sol uriaşă şi tracţiune bună ca să poţi înainta.

Şi ceea ce vorbim mai sus sunt lunile bune ale anului, cele în care se înaintează uşor. Când se încălzeşte vremea, lucrurile devin extreme pentru mult timp. Aceste drumuri se transformă în adevărate bălţi pline de noroi, cu teren moale în care te afunzi aproape ca într-o mlaştină. Să înaintezi prin asemenea locuri e pur şi simplu un adevărat chin. Dar să se înainteze e nevoie, pentru că pe aceste drumuri adeseori se asigură comunicări vitale cu localităţi îndepărtate.
Tocmai aşa au ajuns în anii de demult să fie create camioane capabile să înainteze în asemenea condiţii dificile. Modele şi creaţii au fost multe, iar timpul le-a filtrat pe câteva, iar pe altele le-a recomandat drept legendare, datorită capacităţilor de trecere. Cele mai fascinante şi renumite în timp au devenit modelele Ural, unele din ele având tracţiune 6x6, pe toate trei punţi. Roţile relativ înguste, dar mari ca diametru, garda la sol uriaşă, construcţia durabilă, diferenţiale blocabile şi chiar reglarea automatizată a presunii în anvelope făceau parte din peisajul acestor camioane încă de demult.

Iar ca să înţelegi ce capacităţi de trecere aveau acele camioane cu adevărat, te îndemnăm să vezi video-ul de mai jos, publicat acum câteva zile de un canal de YouTube din Rusia. În el figurează mai multe modele Ural pe asemenea drumuri siberiene, iar pe lângă ele şi un model GAZ, şi chiar un UAZ, care-şi încearcă şi el norocul în liga greilor. E offroad siberian, nu e genul de glod micuţ în care un SUV demonstrează că poate porni de pe loc. E liga celor mari, pe cel mai serios ring de offroad al planetei.
0
16,149
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!