(VIDEO) Ediţia de adio a lui Morgan 3 Wheeler e probabil cea mai bună investiţie într-o colecţie pe care ai putea-o face

20 Noiembrie 2020, 16:17
Ilie Toma
Nu e nici motocicletă pură, nici roadster. E o combinaţie dintre acestea şi e probabil cel mai special vehicul din lume din câte au existat în ultimul deceniu. Morgan 3 Wheeler modern are 3 roţi, exact ca şi legenda istorică, şi din 2011 până astăzi a delectat cei mai rafinaţi căutători de vehicule extravagante din întreaga lume.
E propulsat de un motor V2 de motocicletă, de origine SS, iar motoarele SS s-au pus şi se pun pe o mulţime de motociclete fantastice din întreaga lume. E un motor de 1,976 cm cubi şi livrează 115 CP. Cutia de viteze e una de roadster, de la precedenta generaţie Mazda MX-5. Iar şasiul e unul pur britanic. Anume într-o astfel e formulă s-a lansat Morgan 3 Wheeler în 2011, evocând legenda cu acelaşi nume, care se scria Threewheeler şi care exista în Marea Britanie 60 de ani mai devreme.
Cei dintre voi care v-aţi alăturat pe PiataAuto.md în ultimele luni probabil nu ştiţi, dar noi am avut excepţionala ocazie de a testa un Morgan 3 Wheeler în anul 2013, în Marea Britanie. A fost o nebunie de
Ei bine, de atunci şi până astăzi vehiculul ăsta demenţial a continuat să se producă, cu mici perfecţionări, uneori cu ediţii speciale. S-au vândut peste 2,500 de exemplare Morgan 3 Wheeler în întreaga lume, ceea ce îl face practic un model de colecţie din primul minut de achiziţie. Iar istoria sa atât de specială şi faptul că e produs de Morgan Motor Company, o companie mică din Marea Britanie, care mai face lucrurile cum se făceau odată, manual, cu ciocanul şi cuiele, îl face de-a dreptul o piatră nestemată în orice garaj de colecţionar.
Dar şi asemenea poveşti frumoase ajung la capitolele finale. Morgan 3 Wheeler îşi va încheia cariera pe piaţă anul viitor, în 2021, şi nu pentru că ar fi învechit moral, pentru că el a fost întotdeauna în afara cusului timpului, ci pentru că-i expiră certificatul de conformitate pentru motorul SS pe care-l are, iar în condiţiile actuale de restricţii la emisii, Morgan 3 Wheeler n-ar avea nici o şansă să primească aprobări pentru următorii ani, chiar dacă se produce în număr mic. Şi în timp ce compania britanică mai jonglează cu ideea unor viitoare modele cu noi tehnologii de propulsie, pentru 3 Wheeler britanicii i-au gândit o plecare glorioasă, printr-o ultimă ediţie specială, numită P101.
Numele vine de la denumirea internă a proiectului 3 Wheeler, aşa cum se vehicula el în interiorul companiei până la lansarea sa din 2011. Şi pentru că a fost un succes atât de mare pentru Morgan, ediţia finală a lui 3 Wheeler a primit numele său de origine. Şi această ediţie vine cu nişte detalii bespoke, care s-o facă şi mai valoroasă pentru viitorii ultimi cumpărători ai aceste legende care se pregăteşte de apus.
Printre detaliile unice se numără vopseaua şi modul în care e ea aplicată, cuvertura locului unde se pot aşeza cei doi pasageri, jantele cu design special, acoperite cu acelaşi negru ca şi vopseaua caroseriei, dar şi farurile suplimentare de la Hella.
Pe ici pe colo, elementele de design se joacă de asimetria, iar acest joc e accentuat de cele două ţevi de eşapament laterale, una acoperită cu strat protector de culoare albă, în timp ce cealaltă — de culoare neagră.
E clar, deci, că aspectul acestui Morgan 3 Wheeler P101 Edition îl va face de recunoscut imediat, atât când va goni pe drumuri, cât şi atunci când va sta în garajul unui colecţionar. Şi nu spunem în zadar că un asemenea vehicul ar fi de colecţie din prima zi: el va costa 45,000 lire plus taxe locale în fiecare ţară unde va fi livrat şi se vor produce doar 33 de exemplare din această ultimă ediţie specială! Deci să investeşti azi banii într-unul din cele 33 de exemplare şi să-l păstrezi vreo 10-20 de ani cel puţin ar fi probabil una din cele mai profitabile investiţii, nu foarte mari, pe care ai putea s-o faci, dacă te-a bătut vreodată gândul de a fi colecţionar de maşini sau motociclete!
Ei, ce zici, nu-i aşa că e absolut fantastic acest ultim Morgan 3 Wheeler? Ce crezi despre el?
0
2,003
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!