Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Lada Tarzan, modelul creat atunci când Lada a vrut să aibă un concurent pentru VW Golf Country Synchro

30 Noiembrie 2020 - 19:44
Ilie Toma
Ceea ce vedeţi în faţă s-a născut din dorinţa celor de la Lada de a îndrăzni să meargă spre segmente noi, şi mai departe decât o făcuse deja Lada 2108 şi 2109, să meargă pe urmele lui Golf, care avea până spre începutul anilor ’90 o versiune de offroad, numită Golf Country Synchro.
Lada 2108 era deja o adevărată legendă a anilor 1980, mândrindu-se cu agilitatea sa, la care ajutaseră şi inginerii Porsche, dar şi motoare perfecţionate tot cu suportul inginerilor germani. N-au întârziat să apară tot soiul de variaţii, precum hatchback-ul cu 5 uşi Lada 2109 şi chiar sedanul compact 21099. Dar, la începutul anilor 1990 era nevoie de un nou impuls de imagine pentru gloriosul model, şi pentru că bani pentru alte modele noi nu erau, s-a decis să se opteze pentru o versiune nouă, de offroad.
Foto: VW Golf Country Synchro

Când a apărut ideea iniţială, Golf Country Synchro încă mai era în producţie. Dar, cum de la idee la producţie la Lada întotdeauna trec mulţi ani, ideea a ajuns în viaţa reală abia către anul 1997. În procesul de dezvoltare, situaţia economică şi a Rusiei, şi a celor de la Lada se înrăutăţise, iar asta însemna că din costurile de dezvoltare s-a tot tăiat şi tăiat.

Iniţial, cei de la Lada s-au gândit să combine şasiul deja bine recomandat de Niva cu caroseria de Lada 2109. Doar că între timp lucrurile s-au complicat, iar pentru soluţii corecte nu prea erau bani. Motorul de pe Lada 2109 stă poziţionat transversal, iar pe Niva — longitudinal. Aşa cum e, motorul nu încăpea sub capota Ladei.
Nu prea se ştie cum exact au ajuns inginerii şi designerii la soluţiile finale, dar aceste soluţii par azi foarte ciudate. De la pornirea iniţială corectă, de a crea un hatchback super fun de offroad, care trebuia să fie urmat şi de un break cu capacităţi sporite de trecere, un fel de Alltrack de azi, s-a ajuns la un fel de blasfemie tehnică, la unul din cele mai neînţelese modele Lada.

Platforma esenţială a rămas de Niva, inclusiv sistemul de tracţiune integrală. Inginerii eu decis că e nevoie neapărat şi de un motor diesel, ca să-şi împlinească pornirea iniţială conceptuală de a fi ca Golf-ul, doar că Lada n-avea un motor diesel propriu, aşa că au ales să cumpere unul de la Peugeot, de cca 75-77 CP. Da, asta e o Lada cu motor diesel de Peugeot sub capotă. Mai exista şi o versiune pe benzină, cu un motor preluat direct de pe Niva. Aceasta din urmă a fost mai populară, în timp ce exemplarele cu dieselul Peugeot sub capotă n-au prea fost la mare căutare, doar vreo 100 de exemplare fiind produse.
Problema e că nici acest diesel nu încăpea sub capotă, aşa că toate elementele sunt de-a binelea încurcate, ca să poată încăpea cumva.

În fine, maşina în sine e destul de problematică, fiind lipită şi ciopârţită din atâtea bucăţi, dar azi a ajuns şi exotică. N-au fost multe vândute, fireşte, dar vestea ei prin acei ani s-a dus repede şi ea şi-a atins scopul de PR, dacă nu de vânzări. Iar acum un asemenea exemplar, cu jante uriaşe şi anvelope total nepotrivite offroad-ului, a ajuns în mâinile unui renumit canal de YouTube din Rusia. Vedeţi în video de mai jos ce (nu) poate face această Lada 2109 Tarzan. Dacă aveţi nevoie, puteţi include şi subtitrele în mai multe limbi.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter