(VIDEO) Tesla Model S la 227 mii mile sau 365 mii km: experienţa unui proprietar în calcule şi grafice

26 Noiembrie 2020, 14:46
Denis Godorozea
Cât de considerabile pot fi economiile generate de un electromobil în timp, atunci când un automobilist ajunge la ideea să renunţe complet la automobile cu motoare termice în favoarea unui electric? Sau, poate, pe termen lung maşinile electrice pot crea mai mari bătăi de cap şi cheltuieli posesorilor?
Cu o concluzie în acest sens a venit un posesor de Tesla Model S, pe care o deţine de aproximativ 4 ani, timp în care a parcurs cu ea peste 300,000 kilometri, odometrul indicând acum 227 mii mile, echivalentul a circa 365 mii kilometri. Cea mai mare parte a acestui parcurs a avut loc în zone urbane, dar electromobilul s-a mai aventurat şi în călătorii lungi, de mii de kilometri. Sean Mitchell din oraşul Denver, statul american Colorado, a achiziţionat o Tesla Model S cu baterie de 60 kWh în 2016. Dar maşina a fost produsă în 2013, iar până a ajunge în posesia lui Sean a parcurs 16,000 mile, sau circa 25,750 kilometri. Electromobilul rulat l-a costat în momentul achiziţiei aproximativ 53,000 dolari.
În video-ul de mai jos, Mitchell povesteşte despre toate cheltuielile pe care le-a avut cu electromobilul său, detaliat, cu grafice informative. Potrivit lui, în 4 ani de exploatare şi peste 300,000 kilometri parcurşi electromobilul i-a impus cheltuieli totale de 26,649 dolari. Cea mai mică parte din această sumă a fost generată de energia electrică consumată, doar 29.1% din totalul cheltuielilor, sau 7,747 dolari. Mentenanţa tehnică periodică pentru această perioadă a constituit 9,192 dolari, sau 34.5% din totalul cheltuielilor, iar cele mai costisitoare au fost intervenţiile de reparaţie neplanificate — 9,709 dolari sau 36.4% din totalul cheltuielilor. Respectiv, un kilometru parcurs cu Tesla Model S l-a costat doar 0.07 dolari.
Din momentul achiziţiei în 2016, electromobilul a impus mai multe vizite la service pentru deserviri sau reparaţii, dar o mare parte dintre acestea au fost gratuite, piesele uzate fiind schimbate datorită garanţiei oferite de Tesla, inclusiv bateria de 60 kWh, care a fost înlocuită gratuit cu una nouă, mai mare, de 75 kWh în 2018. Tot la doi ani de la achiziţie, electromobilul a avut nevoie de o intervenţie majoră la suspensia faţă, pentru care Sean Mitchell a scos din propriul buzunar 2,536 dolari. Tot atunci a fost înlocuit parbrizul, dar care l-a costat surprinzător de ieftin — doar 250 dolari, mai accesibil decât schimbarea etrierelor de frână — 439 dolari. Au urmat cheltuieli mai dureroase în timp, iar informaţii complete despre istoria unei Tesla Model S cu parcurs de peste 365 mii kilometri o puteţi vedea în materialul video de mai jos.
0
31,097
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
TESTE DRIVE DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!