A mers cu 244 km/h pe o autostradă germană, într-o zonă cu restricţii de 80 km/h, iar acum va fi cercetat penal

7 Decembrie 2020, 19:23
Ilie Toma
Un Mercedes-Benz E-Class a fost surprins de radarele automatizate ale poliţiei germane gonind cu 244 kmh pe o autostradă germană. Până aici — nimic neobişnuit, or, anume autostrăzile germane sunt locul unde maşinile îşi pot dezlănţui întreaga forţă. Totuşi, cazul ăsta îl poate costa pe şofer o condamnare penală, soldată cu confiscarea Mercedesului său sau chiar timp petrecut în închisoare. Şi iată de ce.
În primul rând, viteza demenţială a fost captată de un radar instalat într-o zonă de pe autostrada A3, în care se efectuează lucrări de reparaţie, iar benzile sunt îngustate, fiind setată o limită temporară de viteză de 80 km/h. Asemenea restricţii în timpul lucrărilor de reparaţii sunt foarte frecvente în Germania şi toţi şoferii experimentaţi ştiu că în ultimii ani poliţia luptă foarte aprig cu încălcările din aceste zone, întrucât consideră că aceste încălcări pot pune în pericol viaţa muncitorilor de acolo.

Vitezomanul cu Mercedes-Benz E-Class a fost surprins de radar pe data de 21 noiembrie 2020, la ora 10:19 dimineaţa, iar viteza sa, aşa cum spuneam, a constituit 244 km/h. Îi mai rămăseseră încă 6 km/h pentru a atinge viteza maximă a maşinii, limitată electronic.

Până nu demult, o asemenea încălcare s-ar fi soldat cu o amendă usturătoare în Germania, poate chiar şi suspendarea permisului. Însă, ca şi în Moldova, de curând în Germania au fost trecute în afara legii cursele neautorizate de maşini. În cazul Germaniei, a fost vorba de modificarea codului penal, printr-un articol nou, numărul 315d. Acest articol stipulează că participanţii în curse ilegale pot fi traşi la răspundere penală, riscând până la 2 ani de închisoare. Şi articolul stipulează atât starturi în întrecere de la semafoare, dar şi alte câteva situaţii.
Aparent, totuşi, e greu de încadrat fapta şoferului de E-Class ca o cursă ilegală, nu? Însă vreme de mai mult de o săptămână poliţiştii şi procurorii germani s-au tot sfătuit, până au ajuns acum la concluzia că-l pot pune sub acuzare pe şofer pentru cursă ilegală solo, dat fiind că a gonit aproape de viteza maximă a maşinii, într-un loc cu viteză limitată. Da, noile prevederi legale germane prevăd şi un asemenea termen de cursă solo, adică te întregi singur, cheia legală fiind faptul că o faci aproape de potenţialul maxim al maşinii, într-o zonă cu limite de viteză, iar tu încalci şi limita de viteză în timpul cursei tale solo. Nu ştim dacă judecata va da dreptate acuzatorilor sau va decide o pedeapsă mai moale pentru vitezoman, dar e cert că şoferul de Mercedes-Benz va avea o perioadă anostă în faţă, în care va trebui să se justifice şi în care riscă pedeapsa penală.

Aşa că, dacă ajungeţi cu maşina în Germania, ţineţi cont de modificarea codului penal şi de criminalizarea curselor între maşini. Aveţi goie să goniţi în voie doar pe autostrăzile unde nu sunt limite de viteze fixe sau temporare, sau, fireşte, pe circuite închise.
0
99,825
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!