Acesta e cel mai compact vehicul electric Toyota, C+pod. E un automobil, sau cvadriciclu electric?

28 Decembrie 2020, 11:08
Denis Godorozea
Toyota lansează cel mai compact vehicul 100% electric din gamă. Compacta a fost numită C+pod şi pare a fi mai mult un cvadriciclu, decât un electromobil urban, dar poate oferi locuri pentru două persoane la bord şi ar putea fi o soluţie optimă pentru străzile aglomerate din Japonia, unde îşi face apariţia iniţial.
Dimensiunile compacte au impus japonezii să opteze pentru un substrat tehnic ceva mai limitat, cu baterie compactă de doar 9.06 kWh, iar astfel inginerii au fost nevoiţi să găsească soluţii inteligente pentru alimentarea sistemelor periferice de la bord şi asigurarea unei greutăţi minime. Respectiv, compacta C+pod optează pentru sisteme de iluminare full-LED şi are o caroserie realizată din elemente din plastic, iar greutatea electrocar-ului variază între 670 şi 690 kg.
În lungime Toyota C+pod măsoară 2,490 mm, având un ampatament de 1,780 mm. Astfel, modelul nipon este ceva mai mare în raport cu cvadriciclul Citroen Ami, debutat mai devreme, dar totuşi mai compact decât Smart ForTwo. Compacta este propulsată de motorul electric 1RM, ce livrează 12.5 CP şi 56 Nm, alimentat de la o baterie Li-Ion de 9.06 kWh, ce promite o autonomie decentă de 150 km conform standardului WLTP, suficientă pentru câteva zile într-un regim de exploatare exclusiv urban. Rezervele de energie pot fi suplinite, însă, doar de la o priză casnică, încărcarea de la 0 la 100% având loc în circa 16 ore.
Iniţial micuţa Toyota C+pod va fi disponibilă exclusiv pe piaţa japoneză şi doar clienţilor corporativi sau structurilor de stat. Lansarea comercială va avea loc nu mai devreme de 2022. Deocamdată japonezii nu au anunţat planuri de lansare pe alte pieţe.
0
4,252
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!