Acestea sunt noile vehicule blindate din dotarea poliţiei germane: ENOK 6.2

2 Decembrie 2020, 21:03
Ilie Toma
Poliţia din Germania tocmai a primit în dotare două vehicule noi, din categoria celor mai dure şi mai capabile, care să facă faţă celor mai dificile misiuni pe care le-ar putea avea. Acestea se numesc LAPV ENOK 6.2, iar cele două exemplare au costat 2.4 milioane de euro! La un asemenea preţ, ar trebui să vină cu parametri impresionanţi, nu?
Acum mai priveşte-le odată. N-ai un deja-vu de la designul lor, mai ales la partea frontală? Da, aşa e. Sunt construite pe baza renumitului Mercedes-Benz G-Class. Şi sunt desăvârşite de compania germană ACS, sau Armored Car Systems, care a început crearea vehiculelor speciale pe bază de G-Class încă din 2008, până acum cea mai mare parte din versiuni fiind livrate armatei germane. Ulterior, au apărut versiuni perfecţionate, precum ENOK 6.1, iar acum vorbim de ultima iteraţie, ENOK 6.2, dezvăluită public abia anul trecut şi ajunsă acum la etapa primelor livrări către forţele poliţiei.
Aşadar, compania germană primeşte de la Magna-Steyr din Graz G-Class-urile de bază, acolo unde sunt asamblate ele în mod normal, iar în Germania începe modificarea lor. În primul rând, suspensia maşinii e una de uz militar, concepută din materiale ultra-rezistente, ceva de genul celor folosite de ediţiilor 4x4 la pătrat şi 6x6 ale lui G-Class. Tot aici se folosesc amortizoare cu gardă la sol ajustabilă mecanic, astfel încât garda la sol normală măsoară 45 cm. De fapt, ţi-ai şi dat seama deja, probabil, că vorbim de platforma precedentului G-Class, nu a celui curent.
Motorul e unul diesel, V6, de 3.0 litri, din generaţia celor un pic mai de demult ale celor de la Mercedes-Benz. E un OM 642, folosit pe multe modele, inclusiv pe G 320 CDI, G 350 CDI, doar că aici el vine într-o ispotază deforsată la 184 CP, cam ca ipostazele care se puneau pe camionele comerciale, precum Sprinter şi Vito.

Cel mai preţios atribut al acestor vehicule de poliţie, însă, sunt blindajele, creat la standarde militare NATO, standard cunoscut la STANAG, aici fiind vorba de nivelul 2, cel ce permite acestor vehicule să reziste tuturor calibrelor de pistoale, puşti, lunete, dar şi mine terestre şi chiar explozivi artizanali. Vehiculele livrate acum poliţiei germane au şi posturi cu puşti deasupra, unul din vehicule având o armă rotativă ce poate fi ghidată din interior, iar altul un post cu armură ce poate fi comandată de un poliţist ieşit direct la cârma ei.
Fiecare vehicul cântăreşte aproape 7 tone şi e prevăzut să poată înainte în cele mai dificile condiţii meteo sau condiţii de teren accidentat. Aceste vehicule vor fi folosite în cele mai riscante operaţiuni ale poliţiei, în cazul atactulor armate sau a celor teroriste, acolo unde ele ar putea fi decisive în salvarea vieţilor nevinovate şi neutralizarea infractorilor. Decizia poliţiei germane de a le cumpăra acum e parte dintr-un amplu program de modernizare şi echipare a forţelor de ordine, în urma mai multor atentate, care au avut loc în diverse oraşe germane în ultimii ani.
0
1,920
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!