Concurent suedez pentru Tesla Semi: Volvo lansează camionul VNR Electric

8 Decembrie 2020, 09:23
Denis Godorozea
Volvo introduce primul său camion 100% electric pe piaţa din America de Nord. Camionul suedez va fi disponibil în mai multe versiuni de echipare, dar deocamdată oferă o autonomie redusă, fiind destinat livrărilor locale sau regionale. Acesta este, însă, primul pas în acest sens în SUA, întreprins de Volvo, iar astfel suedezul se lansează cu mult mai devreme de Tesla Semi, iar către lansarea creaţiei lui Elon Musk va avea o gamă completă cu autonomii generoase.
Cum sugerează şi denumirea, Volvo VNR Electric va fi destinat în exclusivitate livrărilor locale pe distanţe scurte, or camionul nu oferă la bord spaţiu pentru odihnă pentru şofer — această clasă de camioane Volvo în SUA poartă denumirea VNL. De altfel, şi distanţa-limită pe care o poate parcurge VNR Electric este de 240 km, camionul având o baterie de 264 kWh.
Rezervele pot fi suplinite în proporţie de până la 80% (aproximativ 192 km de autonomie) timp de 70 minute de la surse cu până la 150 kW. Sistemul de recuperare este unul sofisticat, spun oficialii Volvo, fiind capabil să regenereze de la 5% până la 15% din energie în timpul frânării, în funcţie de condiţii şi distanţe.
Volvo VNR Electric va fi disponibil în mai multe versiuni, ca camion cu prelată, sau cap tractor cu remorcă, cu 2 sau 3 axe. Camionul cu prelată poate tracta greutăţi de până la 15 tone, la distanţe dex până la 240 km. Capul tractor cu 2 axe va tracta până la 30 tone, la distanţe de până la 193 km, pe când varianta de top de cap tractor cu 3 axe indică o autonomie similară, dar o capacitate maximă de tractare de până la 37 tone. Pentru toate versiunile este prevăzută o singură motorizare electrificată, de 462 CP şi un cuplu maxim uriaş de 5,492 Nm! Viteza maximă în aceste condiţii constituie 105 km/h.
Preţurile nu au fost anunţate deocamdată, dar clienţii pot plasa comenzi preliminare pentru primul VNR Electric în SUA. Fireşte, camionul nu va fi oferit şi în Europa. Livrările în America de Nord vor demara în primele luni ale anului viitor.
0
3,183
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!