Cum se măsoară volumul portbagajului unei maşini?

17 Decembrie 2020, 19:51
Ilie Toma
De multe ori în datele tehnice ale unei maşini menţionăm volumul portbagajului, exprimat în litri. Dar te-ai întrebat vreodată cum are loc la modul practic măsurarea acestui volum de către un producător auto? Cehii de la Skoda ne destăinuie curiozităţile de după culisele măsurărilor oficiale ale acestui parametru, dacă tot au trecut de curând din nou prin această procedură cu SUV-ul lor electric nou, Enyaq.
Nu, măsurarea portbagajului nu este o îndeletnicire lăsată la discreţia oricui pentru a o face cum îl duce capul. Există un standard tehnic, numit ISO3832, care descrie clar cum trebuie să aibă loc această măsurare.

Aşadar, există nişte forme cu volum de 1 litru, care trebuie să măsoare exact 20 cm lungime, 10 cm lăţime şi 5 cm înălţime. Dacă înmulţeşti toate aceste dimensiuni, vei obţine volumul total de 1 litru.
Aşadar, măsurarea are loc cu ajutorul a asemenea forme, pe care tehnicienii să străduie să le plaseze într-un portbagaj, cât mai multe la număr. Există însă câteva reguli şi aici — repetarea procesului trebuie să fie posibilă şi să dea acelaşi rezultat, iar tehnicienii n-au voie să înghesuie acele forme, profitând de elasticitatea lor sau a căptuşelii portbagajului.

Desigur, rezultatul în zilele noastre e previzibil, pentru că volumul dorit al portbagajului e ştiut încă de la etapa de proiectare, iar înainte de măsurarea fizică, în zilele noastre există şi softuri care aranjează virtual aceste forme după regulament, ca să încapă cât mai multe la număr. Softul face nenumărate calcule, pentru a ieşi cu varianta cea mai bună, iar apoi tehnicienii trec la aranjarea blocurilor în viaţa reală. Experienţa ultimilor ani arată că în viaţa reală aceştia reuşesc să pună cam cu 5 blocuri mai mult decât estimează calculatorul.
Standardul mai stipulează că la măsurare, se ia în considerare şi spaţiul disponibil sub podeaua portbagajului, acele compartimente suplimentare, dacă ele există. Acel volum se măsoară la fel. Iar dacă e vorba de un break, hatchback sau SUV, când se măsoară şi volumul total cu scaunele rabatate, atunci se ia în considerare şi spaţiul disponibil sub scaunele rabatate, dacă la el se poate ajunge cu uşile deschise.
0
5,625
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!