Descoperire la fier vechi în Moldova: o Lada transformată în tanc cu şenile. Se caută autorul moldovean

31 Decembrie 2020, 19:51
Ilie Toma
Unul din vizitatorii noştri ne-a expediat azi la redacţie poze cu ceea ce pare a fi cu siguranţă unul din cele mai ciudate vehicule create vreodată în Moldova! Da, e vorba anume de un vehicul care a trecut prin metamorfozele unui proces de creaţie foarte interesant aici, în Moldova, devenind ceea ce este azi — un soi de tanc Frankenstein, care a ajuns la fier vechi. Însă acest vehicul are toate şansele să renască, dacă i se va găsi autorul din Moldova!
Vali, membrul comunităţii noastre care ne-a expediat aceste imagini, este şi cel care vrea să recupereze acest vehicul de la fier vechi, pentru a-l reabilita la viaţă şi a încerca să perfecţioneze ideea iniţială a creatorului său. De ce? Pentru că — zice el — această creaţie a fost gândită foarte interesant, fiind extrem de bine calculată şi asamblată, şi ar fi încântat ca autorul ei să i se alăture pentru a-i da sfaturile potrivite şi poate chiar pentru a se alătura împreună pentru reabilitarea acestui tanc. Or, Vali e un maestru al mecanicii şi are un atelier unde modifică şi echipează în prezent vehicule de offroad, aşa că are abilităţile şi priceperea necesară pentru a face asta. De ce l-a intrigat atât de mult acest vehicul cu şenile descoperit la fier vechi, în Moldova, deci?
Aşadar, vehiculul ăsta a folosit la bază mai multe componente de Lada, inclusiv de la Niva. La bază s-a luat o Lada 2106. S-a pus pe ea motor de Niva, tot de acolo venind cutia de viteze şi cutia de transfer pentru tracţiunea maşinii. Vehiculul primise şi un troliu, dar acesta a fost demontat ulterior, probabil înainte de a ajunge la fier vechi.

Odată ce au fost montate şenile, moldoveanul care a creat-o a conceput şi un sistem de direcţie după principiul de tanc, montând două frâne adiţionale pe fiecare parte. Astfel, la tragerea manivelei drepte se frânează roţile de pe dreapta şi maşina virează spre dreapta. Şi exact corespunzător se întâmplă şi cu virarea la stânga. Toate aceste mecanisme, dar şi transmiterea puterii motorului spre şenile, zice Vali, au fost gândite foarte bine, chiar dacă se vede că au fost puse cap la cap în condiţii artizanale, astfel încât el estimează că acest vehicul ar fi putut atinge până la 70 km/h prin offroad, zburând curajos peste orice obstacole! Ca un adevărat tanc!
Se pare că tot creatorul acestei maşinării a venit într-o zi s-o dea la fier vechi, mâhnit că-i cedase motorul de Niva de sub capotă şi neavând dorinţă şi, probabil, resurse financiare pentru a o reanima. Cei de la compania de colectare de fier vechi, unde a fost descoperită astăzi această creaţie, zic că vehiculul şade de ceva timp bun la ei în curte, şi nu-şi amintesc prea bine de unde era autorul maşinii, dar zic că e ori din raionul Străşeni, ori din Călăraşi. Tot el, când le-a înmânat mâhnit vehiculul spre distrugere, le-a povestit că a construit-o în curtea sa şi că i-a luat 3 luni de muncă s-o facă!
Aşa că avem un apel important către toţi: haideţi să-l găsim împreună pe acest moldovean din Călăraşi sau Străşeni, care a sudat în curtea sa această Lada tanc! Scrie-ne un mesaj pe pagina de Facebook dacă-l cunoşti, scrie un comentariu, sună-ne — orice, ca să-l putem găsi pe acest om talentat din Moldova! Vali, cel care a descoperit-o, vrea să-l invite la atelierul său şi chiar să-i ofere un job deplin, printre funcţiile căruia ar fi şi restaurarea şi reabiltarea acestui vis mecanic al său!
1
48,504
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!