Efectele Brexit: Nissan nu va produce SUV-urile electrice Ariya în Marea Britanie. De unde vor fi importate?

17 Decembrie 2020, 13:47
Denis Godorozea
Retragerea Regatului Unit din componenţa Uniunii Europene a fost anunţată în urma unui referendum la 17 martie 2017, după care ţara a ieşit oficial din componenţa Uniunii în 31 ianuarie a anului curent. Însă procesul numit Brexit nu s-a finalizat atunci, urmând o perioadă de tranziţie care se va încheia exact în ultima zi a acestui an. Până atunci, diverse companii internaţionale cu uzine şi linii de producţie, printre care şi constructorii auto, erau în aşteptarea unui acord economic stabilit între autorităţile Marii Britanii şi UE pentru a evita aplicarea taxelor suplimentare la importul şi exportul de automobile. Părţile, însă, se pare că nu au ajuns la un numitor comun în acest sens.
Astfel, consecinţele Brexit-ului se vor face resimţite în viitorul apropiat. Printre acestea — mutarea producţiei auto de la uzinele stabilite pe teritoriul Regatului Unit în alte regiuni europene. Este şi cazul celor de la Nissan, care deţin o uzină în oraşul Sunderland, unde este produs, printre altele, electromobilul Leaf, iar pe linia de producţie urma să ajungă şi proaspătul SUV electric Ariya, destinat pieţelor europene.
Lipsa unui acord economic, însă, va impune taxe de import de 10% pentru electromobilul japonez produs la Sunderland, iar în acest context conducerea Nissan a luat în calcul importul modelului din alte ţări. Astfel, calculele realizate au arătat că la importul SUV-urilor electrice Ariya din Japonia în Uniunea Europeană vor fi aplicate taxe de 7.5%, deci mai mici decât în cazul în care acesta ar fi fost produs în Marea Britanie. Mai mult ca atât, până şi această taxă va fi exclusă în totalitate din 2026 în urma înţelegerii dintre autorităţile UE şi Japoniei.
0
1,295
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!