Eysturoy este cel mai spectaculos tunel subacvatic cu un prim sens giratoriu pe fundul mării

18 Decembrie 2020, 13:14
Denis Godorozea
Un nou tunel subacvatic ce va lega insulele Feroe, o regiune autonomă din Regatul Danemarcei, a fost construit pentru a reduce timpul necesar pentru călătorie între insulele Sandoy şi Streymoy, facilitând accesul în capitala Torshavn. Tunelul numit Eysturoy poate fi numit pe drept una dintre cele mai spectaculoase construcţii de acest gen, şi primul tunel cu un sens giratoriu. De ce a fost nevoie de o asemenea intersecţie? Vedeţi în imaginea de mai jos, or tunelul leagă trei localităţi separate de ape: Hvitanes, Strendur şi Rokin.
Construcţia tunelului a demarat acum circa 3 ani. Acesta este amplasat sub apele ce spală malurile insulelor Feroe la adâncimi de până la 187 metri sub nivelul mării. Fireşte, un asemenea proiect a şi impus investişii majore de circa 131 milioane euro, însă acum tunelul va servi nu mai puţin de 52,000 persoane ce locuiesc în regiune, dar şi vizitatori ocazionali, bineînţeles, or tunelul ar putea deveni în timp şi o atracţie turistică, nu? Cel puţin, autorii proiectului au depus efort pentru asta.
Sensul giratoriu, primul de acest fel, are pe mijloc o sculptură, air întreg tunelul a fost decorat cu lucrările artistului Trondur Patursson, originar al insulelor Feroe. Printre acestea — sculpturi şi sisteme de iluminare originale. Tuneul urmează să fie dat în exploatare în zilele ce urmează, or testele finale au fost realizate ieri, inclusiv simularea unei intervenţii ale echipelor de urgenţă.
Ei bine, accesul în tunel va fi posibil doar contra cost. Preţul pentru a parcurge într-o singură direcţie este de aproximativ 10 euro, conform cursului actual, însă asta doar cu achiziţia obligatorie a unui abonament anual la preţ de circa 38.5 euro. Pentru această sumă, în schimb, locuitorii vor putea scurta timpul călătoriei între insule de la 64 minute până la doar 16 minute prin tunelul cu o distanţă de circa 11 km.
0
3,413
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!