Hyundai prezintă noua platformă pentru electromobile care vor concura cu modelele VW ID

3 Decembrie 2020, 10:12
Denis Godorozea
Hyundai prezintă noua platformă modulară E-GMP (Electric Global Modular Platform) cu care vrea să bată vehiculele electrice din gama Volkswagen ID, dar şi modelele altor branduri construite pe arhitectura MEB. Cum sugerează şi denumirea, platforma este dedicată strict electromobilelor, ce vor fi lansate în următorii ani cu emblemele Hyundai, KIA, dar şi noul brand 100% electric Ioniq.
Ideea lansării unei platforme dedicate electromobilelor nu este nouă în industria auto, de altfel. Până în prezent, cu asemenea soluţii au venit germanii din cadrul Volkswagen Group, dar şi Alinaţa Renault-Nissan. Reţeta, fireşte, este şi ea asemănătoare — bateriile ce vor alimenta electromobilul sunt integrate în partea inferioară între axe, ambele având suspensii independente şi câte un motor electric. Arhitectura platformei modulare prevede, însă, şi posibilitatea modificării ampatamentului şi, respectiv, dimensiunii maşinilor. Concomitent platforma E-GMP poate sta la baza hatch-urilor compacte urbane, dar şi la baza SUV-urilor sau sedanurilor din segmentele D şi E.
Din nou, ca şi în cazul platformei MEB a celor de la Volkswagen, E-GMP dezvoltată de Hyundai prevede instalarea a două motoare electrice cu o putere, practic, nelimitată. Dar pentru versiunile incipiente este rezervată posibilitatea montării unui singur motor, care să acţioneze roţile punţii spate. Tot cu noua platformă cei de la Hyundai lansează o nouă generaţie de motoare electrice, care promit a fi cu până la 70% mai eficiente şi mai performante. În versiunile de top viitoarele modele pe platforma E-GMP vor putea accelera până la 260 km/h, iar repriza 0-100 km/h va putea avea loc în 3.5 secunde.
Deocamdată nu a fost dezvăluită capacitatea maximă a bateriei, dar surse occidentale anticipează că în funcţie de dimensiunea modelului final, platforma va putea adăposti baterii de până la 100 kWh, care să asigure autonomii de peste 500 km. În schimb, Hyundai a relatat că electromobilele vor putea fi încărcate de la surse cu putere de până la 350 kW şi, respectiv, rezervele să fie suplinite timp de un coffee break de 18 minute. Pentru o autonomie de 100 km va fi suficientă o încărcare de doar 5 minute.
Primele modele pe E-GMP vor fi lansate începând cu 2021 — în câteva luni coreenii vor lansa primul electromobil al brandului proaspăt înfiinţat, Ioniq 5. Pe parcursul următorilor 4 ani platforma va adăposti peste 20 modele electrice noi, printre care şi noua generaţie Kona Electric.
0
2,418
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!