Nu lăsaţi cheile keyless-go lângă uşile de la intrare în casă! Poliţia germană atenţionează despre un nou tip de furt

8 Decembrie 2020, 20:42
Ilie Toma
Poliţia din Germania se confruntă cu un nou tip de furt auto, care ia o amploare tot mai mare prin uşurinţa cu care hoţii au descoperit că pot opera, furând maşini de lux. Doar în regiunea Offenbach, spre exemplu, în ultimele 4 săptămâni au fost furate 6 exemplare luxoase de model Range Rover, în sumă totală de peste 500,000 euro! În acest context, poliţiştii din Germania trag alarma pentru toţi proprietarii de maşini scumpe, avertizându-i cum operează hoţii şi cum să evite acest tip de furt.
Aşadar, hoţii pândesc maşini scumpe, care au sistem keyless go. Desigur, în zilele noastre şi unele maşini mai accesibile dispun de acest sistem, dar hoţii ţintesc spre mize mai scumpe. Această funcţie permite maşinii să comunice cu cheia, iar atunci când aceasta e în apropiere şi trimite semnalul potrivit maşinii, maşina se descuie.
Ceea ce fac hoţii acum nu e metoda mai veche, legendară deja, în care stăteau cu laptopurile pe undeva prin preajmă în momentul închiderii maşinii, pentru a capta semnalul şi a-l clona. Noua metodă presupune folosirea unui amplificator de unde radio, aşa-numitul radio wave extender, care presupune preluarea semnalului original de la cheie şi amplificarea lui suficient de tare, încât acesta să ajungă la maşină, iar aceasta din urmă să perceapă cheia drept aproape de ea şi să se deschidă, iar apoi să pornească.
Metoda prin care se face această duplicare este deosebit de simplă, primitivă chiar, şi mizează pe obişnuinţa oamenilor. De obicei, majoritatea oamenilor îşi lasă cheile de la maşină la intrarea în casă, în apropierea uşii, ieşirii. Ceea ce fac hoţii e să se apropie de uşă, pe dinafară, fără să spargă nici un lacăt. Device-ul lor captează astfel undele radio ale cheii, le amplifică şi le transmite către maşină, iar un alt hoţ deschide uşa şi porneşte motorului în acel moment. Hoţii pleacă cu maşină cu tot, fără măcar să deterioreze ceva la ea, de obicei chinuindu-se un pic doar pentru conectarea unui device de diagnosticare imediat după furt, pentru a deconecta funcţia de urmărire GPS a maşinii.
În acest context, poliţia vine cu sfaturi simple, de care ar trebui să ţină cont toţi cei ce au maşini cu keyless go, indiferent de marcă sau model. În primul rând, nu ţineţi cheia maşinii la intrare, lângă o uşă exterioară. Cu cât mai departe de o uşă exterioară va fi cheia, cu atât mai greu de captat semnalul ei va fi. Iar hoţii vânează de obicei pradă uşoară. În al doilea rând, dacă aveţi posibilitate, cumpăraţi o cutie keyless-go, adică un soi de cutie creată special pentru acestei chei, care inhibă undele radio, iar astfel cheia va fi izolată de mediul exterior cât timp stă în casă. Dacă al doilea sfat vi se pare prea complicat, urmaţi-l pe primul, pentru că noul tip de furt se poate răspândi cu siguranţă foarte repede în alte regiuni şi către maşini de alte preţuri. Şi cu siguranţă n-am vrea nimeni să fim printre victimele unor asemenea hoţi.
0
3,116
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!