(VIDEO) Camionul electric Volvo, surprins cum se încarcă la o staţie, cu viteză enormă

24 Decembrie 2020, 12:26
Ilie Toma
Probabil deja ştiţi că, în timp ce Tesla tot anunţă viitoare detalii despre camionul său electric Semi, Volvo Trucks are deja în producţie şi vânzare un camion 100% electric, numit FE Electric, şi destinat mai ales transportărilor regionale. Ei bine, în unele ţări aceste camioane pot fi văzute deja pe străzi.
Un asemenea camion a fost surprins de curând în Norvegia, în timp ce se încărca de la o staţie publică fast charge. Până aici, nimic neobişnuit, aparent. Însă atunci când vlogger-ul norvegian s-a apropiat de ecranul staţiei, cifrele descoperite aici au fost pur şi simplu fascinante. Deşi staţia declara o putere de 150 kW, se pare că, în lipsa celui de-al doilea ocupant la staţie, ea a decis să-i dea camionului mai multă putere. Aşa că în timp de doar 12 minute şi 37 secunde bateria camionului fusese deja încărcată cu 52.71 kWh. Un calcul matematic ne arată că media puterii în acest răstimp a fost de 255.67 kW putere reală de încăcare! Asta înseamn câte 4.26 kWh puşi în baterie în fiecare minut!
Cel mai probabil, încărcarea a ajuns la un moment dat şi aproape de 300 kW putere, iar spre final tempoul se mai reduce un pic. Chiar şi aşa, o experienţă de a încărca în timp de 12 minute peste 50 kWh e deja una comparabilă cu alimentarea simplă la pompă a unui camion! În 12 minute abia de reuşeşti să intri în staţie, să faci o vizită la baie şi să-ţi comanzi o cafea!
Volvo FE Electric are în prezent două versiuni de putere — 272 CP/425 Nm şi o versiune cu două motoare, însumând 544 CP şi 850 Nm. Seturile de baterii pot fi de 200 kWh în total sau de 300 kWh, cei care comandă putând alege şi valori intermediare din 50 în 50 de kWh. Cu o baterie de 200 kWh, camionul are o autonomie de mult peste 100 km în cele mai dure condiţii scandinave.
Apropo, peste doar 20 minute de la startul încărcării bateria avea deja 87% şi 70.654 kWh puşi în ea. Şoferul camionului a venit şi a fost fericit să dea şi contactele companiei sale, pentru ca aceştia să poată spune mai multe despre experienţa lor de exploatare a acestor camioane electrice Volvo. Un fapt e cert, cu asemenea performanţe şi asemenea camioane perfect funcţionale în viaţa reală, camioanele electrice ar putea foarte curând ajunge o normalitate, mai ales în livrările de distanţe scurte!
0
11,079
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!