Acum 25 de ani Mercedes-Benz lansa conceptul primului, celui mai solicitat SUV din istoria mărcii

12 Ianuarie 2021, 17:20
Denis Godorozea
Mercedes-Benz GLE este astăzi cel mai de succes SUV din istoria companiei din Stuttgart. Istoria acestuia a început acum 25 de ani, când germanii prezentau conceptul AAVision, care avea să evolueze în prima generaţie M-Class cu un an mai târziu. Într-un sfert de deceniu şi 4 generaţii modelul a însumat peste 3.2 milioane unităţi produse.
Având în istorie un model de offroad, renumitul Gelandewagen care a marcat debutul comercial în 1979 şi se producea cu succes, germanii au sesizat metamorfozele suferite de piaţă şi în gândirea automobiliştilor. Astfel a fost luată decizia de a lansa un nou model de offroad, dar care să fie la fel de bun şi, cel mai important, confortabil în exploatarea urbană, de zi cu zi.
Din 1993 Mercedes-Benz a conceput proiectul dezvăluit în cadrul Salonului Auto de la Detroit din ianuarie 1996 cu denumirea AAVision, sau all activities vehicle, deci un automobil bun de toate activităţile.
După primul debut de la Detroit, AAVision a mers să facă spectacol la Geneva, în martie 1996, atunci când germanii au ales şi denumirea pentru noua clasă de automobile — M-Class. De altfel, cum vedem în imagini, AAVision a fost aproape de versiunea de serie, iar debutul modelului comercial cu indicele de uzină W163 nu s-a lăsat mult aşteptat, urmând să aibă loc în ianuarie 1997 tot la Detroit, unde s-a prezentat cu noul benzinar V6 de 3.2 litri, suspensie independentă şi sistem de tracţiune integrală sofisticat ETS (Electronic Traction System). În tandem noile tehnologii au fost menite să-i asigure o ţinută de drum impecabilă atât pe asfalt, cât şi pe teren accidentat.
Pe piaţa americană M-Class s-a bucurat de un deosebit succes. Imediat după premieră noul model şi-a făcut debutul în renumitul The Lost World: Jurassic Park, iar apoi s-a ales şi cu prestigiosul premiu Automobilul Anului în America de Nord. Iniţial M-Class fusese disponibil în varianta ML 320, cu benzinarul V6, însă ulterior a beneficiat de o gamă variată de unităţi de propulsie, inclusiv versiunea de performanţă ML 55 AMG cu 347 CP la activ.
0
2,055
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!