La această oră, nici poliţia, nici Inspectoratul pentru Protecţia Mediului nu investighează cazul influencer-ului care şi-a incendiat maşina

25 Ianuarie 2021, 15:12
Redacţia PiataAuto.md
Se pare că Moldova e ţara perfectă în care poţi să faci ce te taie capul, şi deşi conştiinţa publică şi bunul simţ ne duc cu gândul că pentru o faptă periculoasă, dăunătoare celor din jur, ar trebui să existe şi o pedeapsă pe măsură, ultimele exemple demonstrează că protagoniştii pot fie să scape uşor, fie nimeni nici măcar să nu-i investigheze.
După ce ieri am văzut cu toţii cazul unui autointitulat influencer din Moldova, care şi-a dus maşina pe un câmp şi a incendiat-o acolo, mulţi dintre oameni au comentat revoltaţi, în aşteptarea ca măcar o autoritate să se autosesizeze pentru o pedepsi fapta, cel puţin din punct de vedere ecologic.

Azi, pe parcursul zilei, am fost în contact permanent cu diferite diviziuni ale poliţiei, pentru a afla dacă s-a autosesizat cineva, dacă investighează cineva cazul. Am fost pasaţi de mai multe ori către o altă diviziune, menţionându-se că specificul cazului n-ar fi de competenţa acelei diviziuni cu care discutam. Iar în final, am primit şi câteva răspunsuri mai directe şi mai sincere: nu investighează nimeni cazul, pentru că „eroul” şi-a distrus propriul bun, pentru că a fost în afara drumurilor publice. Teoretic, s-ar putea invoca o încălcare celei similare cu aprinderea frunzelor toamna, dar, din nou, e de competenţa altei structuri. INSP — nu, IGP — nu. Şi tot teoretic, ar mai putea fi un inspectorat de poliţie regional, din raionul în care a avut loc fapta, dar cine să investigheze unde anume a avut loc fapta?
Ni s-a recomandat să contactăm Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, ei fiind cei care ar putea interveni cu sancţiuni pe partea de mediu. Logic, ne-am zis noi, că oricum urma să discutăm şi cu ei, şi am încercat să vorbim şi cu această autoritate. Paradoxal, dar nici aici nu investighează nimeni cazul. Mai mult ca atât, cazul în sine a fost o noutate pentru cei de acolo.

Noi avem o singură întrebare, care ne stă pe limbă probabil tuturor acum: e normal aşa?

Am fi vrut cel puţin o claritate din partea autorităţilor: da, se investighează, iată cine investighează şi ce s-ar putea incrimina. Sau: nu, nu se investighează, pentru că cineva a monitorizat deja cazul şi a ajuns la concluzia că nu are ce investiga. Însă n-am avut parte nici de una, nici de cealaltă.

Unica rază de speranţă pentru o abordare justă a venit de la INSP, care au recunoscut că reacţia întârziată ar putea fi din cauza specificului nou al acestui caz, motiv din care încă nu e clar cine ar trebuie să se autosesizeze, iar o asemenea autosesizare ar putea, totuşi, urma.
0
1,525
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!