N-au fost pedepsiţi pentru desfăşurarea de curse ilegale, ci pentru comportament agresiv! Pedeapsa dată de poliţie Tik-Tok-erilor din Valea Trandafirilor

25 Ianuarie 2021, 10:41
Redacţia PiataAuto.md
Poliţia din Moldova a venit azi cu detalii despre pedeapsa aplicată Tik-Tok-erilor care s-au luat la întrecere direct pe aleile parcului Valea Trandafirilor din Chişinău, după ce aseară vă informam că aceştia au fost identificaţi şi escortaţi la poliţie.
Deşi avem, începând din anul 2020, un articol special dedicat desfăşurării curselor ilegale în codul penal, TikTok-erii au fost trataţi mult mai blând de Poliţie, primind câte o amendă simbolică, fapta lor fiind calificată drept „comportament agresiv”! Acest calificativ i-a fost dat unuia dintre tineri, şi el riscă 5 puncte de penalizare şi amendă între 1,500 şi 2,000 lei, cu privarea dreptului de a conduce pe o perioadă între 6 şi 12 luni. Al doilea tânăr a luat în chirie o maşină şi i-a predat-o unui minor, care a fost la volan. Cel care a predat-o riscă o amendă de până la 4,500 lei, iar minorul — o amendă de 3,000 lei. Toate amenzile pot fi achitate în cuantum de 50% dacă sunt achitate în termen de 72 de ore.
Marea întrebare este de ce poliţia nu i-a pedepsit pe participanţii la această cursă conform articolului dedicat curselor ilegale? Reamintim, e vorba de articolul 264 alineatul 2 din Codul Penal, care specifică pentru participarea la curse ilegale o amendă de până la 650 unităţi convenţionale, muncă în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore, toate cu posibilitatea de a priva protagoniştii de permis de conducere pe un termen de până la 2 ani. Pentru organziarea de curse ilegale pedeapsa e şi mai mare, de până la 1,500 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii între 180 şi 240 ore şi chiar închisoare de 1 la 2 ani. Oare nu era cazul să vedem aceşti tineri măturând cel puţin prin parcul Valea Trandafirilor, în folosul comunităţii, pe lângă amenzile mult mai mari pe care ar fi trebuit aplicate pentru fapta lor? Oare asta n-a fost o cursă ilegală?

Am adresat această întrebare poliţiei şi ni s-a promis că vom avea o reacţie în cel mai scurt timp. Vom reveni cu explicaţiile poliţiei.

UPDATE 11:04: Explicaţiile poliţiei: n-au fost întrunite elementele infracţiunii stipulate în articolul menţionat. N-a fost o cursă, care să fi avut eventual remuneare.
0
1,500
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!