Premieră: Mercedes-Benz EQA. Germanii revin în forţă în segmentul electric cu cel mai accesibil SUV din gamă

20 Ianuarie 2021, 12:37
Denis Godorozea
Mercedes-Benz prezintă astăzi în premieră mondială noul EQA, cel de-al doilea SUV din gama electrică EQ şi cel mai accesibil model electric din portofoliul germanilor. EQA va oferi un nivel de echipare decent chiar şi în variantele mai accesibile, iar autonomia minimă va depăşi cifra de 400 km cu un singur plin al bateriilor. Totodată, germanii au ţinut cont de toate criticile aduse SUV-ului EQC, astfel încât EQA să devină un jucător puternic, competitiv în segmentul electromobilelor.
Aşa cum anticipam, deşi EQA are o siluetă şi dimensiuni comparabile cu GLA de a doua generaţie, acesta nu devine doar o versiune electrică a crossover-ului convenţional, ci un model original şi unicat în gama electrică EQ. Astfel, designerii nu au fost limitaţi în modificarea doar câtorva elemente exterioare, ci au fost liberi să regândească limbajul stilistic al mărcii electrice.
Respectiv, principalele modificări vin la nivel de design exterior şi în special în părţile frontală şi posterioară, unde EQA surprinde cu elemente de iluminare LED orizontale, care să unească cele două blocuri optice într-o semnătură caracteristică care, cu siguranţă, va fi prezentă şi pe viitoarele electromobile Mercedes-Benz planificate pentru premieră în acest an.
Mai puţine modificări au intervenit la interior, unde EQA seamănă extrem de mult cu GLA dar şi întreaga gamă actualizată din Clasa A Mercedes-Benz. Însă adaptări au avut loc şi aici, cu siguranţă, precum şi la nivelul sistemului multimedia adaptat pentru substratul tehnic electric — sistemul de navigaţie va gândi calea şoferului spre destinaţie ţinând cont de reţeaua de prize electrice şi autonomia rămasă, funcţie salutabilă în timpul călătoriilor de lungă durată, fără ca şoferul să fie nevoit să caute individual unde să încarce.
Iniţial germanii anunţă o signură motorizare pentru proaspătul SUV electric — EQA 250. Aceasta prevede un singur motor electric, situat în partea frontală a maşinii, sub capotă, precum în cazul unui motor termic, ce dezvoltă 190 CP şi un cuplu imens de 375 Nm, transmis pe puntea faţă. În aceste condiţii SUV-ul poate accelera până la 100 km/h în 8.9 secunde şi are o viteză maximă limitată la 160 km/h.
Această versiune de bază oferă o baterie de 66.5 kWh utilizabili. Autonomia indicată de EQA 250 în standardul WLTP constituie 426 kilometri, iar rezervele bateriei pot fi suplinite de la 0% la 80% timp de 22 minute de la o priză de alimentare rapidă. Mai mult ca atât, această autonomie maximă va fi valabilă pentru cel puţin 8 ani sau până la 160 mii kilometri parcurşi, conform garanţiei oferite de producător.
Mai multe abia urmează. Mercedes-Benz sugerează lansarea ulterioară a unor versiuni mai performante, cu sistem de tracţiune integrală 4MATIC şi, respectiv, motoare pe ambele punţi. Viitoarele motorizări vor oferi la activ peste 270 CP, urmând să fie disponibile versiuni cu baterii mai mari, care să ofere autonomii de peste 500 kilometri.
Preţurile pentru Mercedes-Benz EQA 250 vor porni în germania de la 47,540 euro, inclusiv TVA, dar fără a ţine cont de subsidiile oferite de stat, ceea ce înseamnă că preţul final ar putea fi simţitor mai accesibil. Primele unităţi vor fi livrate dealer-ilor europeni în următoarele săptămâni, or producţia electromobilului a demarat până la debutul oficial.
0
1,632
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!