Top 10 cele mai populare automobile plug-in hybrid în Europa în 2020: liderul a fost detronat

29 Ianuarie 2021, 14:07
Ilie Toma
Mai devreme, astăzi, anunţam despre cele mai populare modele electrice din Europa în anul 2020, pe baza datelor statistice publicate de compania JATO Dynamics. Ei bine, aceeaşi companie a publicat şi cifre la nivel european despre vânzărie modelelor cu propulsie plug-in hybrid, iar în lumina unei popularităţi tot mai mari a acestui tip de propulsie şi în Moldova, publicăm şi un top separat, dedicat automobilelor plug-in hibrid. Mai mult ca atât, cifrele din 2020 sunt surprinzătoare, iar liderul care dominase mulţi ani la rând a fost detronat.
Ne referim la Mitsubishi Outlander PHEV, unul din primele modele plug-in hybrid lansate în Europa acum mulţi ani, care profitase mult timp de poziţia sa de pionerat, dar vânzările acestuia erau întotdeauna concentrate în doar câteva ţări europene. În 2020, vânzările lui Outlander PHEV au fost depăşite de un model neaşteptat: Mercedes-Benz A-Class PHEV (A 250e). Compacta germană s-a vândut în 29,427 exemplare pe parcursul anului 2020, în primul său an de la lansare pe piaţă! Aceste cifre sunt, probabil, neaşteptate până şi pentru cei de la Mercedes-Benz.
Sistemul plug-in hybrid al lui A-Class combină un motor electric cu motorul turboaspirat pe benzină, de 1.33 litri, dezvoltând împreună o putere maximă de 218 CP şi un cuplu maxim de 450 Nm. O baterie de 15.6 kWh asigură circa 60-68 km autonomie pur electrică în regim mai realist WLTP. În Germania, spre exemplu, acest A-Class porneşte de la aproape 37,000 euro.
Aşadar, pe locul 2 al topului s-a plasat Mitsubishi Outlander PHEV, model care e prezent de ani buni pe piaţă şi a beneficiat de nenumărate actualizări şi perecţionări. Totuşi, durata carierei sale pe piaţă şi-a spus cuvântul, aşa că în 2020 vânzările lui au scăzut cu 21% în Europa, totalizând 26,673 unităţi.
Pe locul 3 avem un alt nou venit în segment, proaspăt lansat! E vorba de suedezul Volvo XC40, care aproape că l-a şi ajuns pe Outlander. Modelul Volvo s-a vândut în 25,506 unităţi, dar, judecând după perioada mai scurtă în care a avut vânzări în 2020, de facto la ziua de azi se poate spune că l-a şi întrecut pe japonez.
Pe poziţia a 4-a se clasează Volkswagen Passat GTE, model care a reuşit să atingă un număr de 26,421 unităţi vândute, fiind şi el foarte aproape de liderii segmentului.
Topul e continuat de BMW Seria 3 în motorizarea sa plug-in hybrid 330e, model care s-a vândut în 25,087 de unităţi.
Pe poziţia a 6-a se clasează un alt model proaspăt lansat — Ford Kuga, cu 22,628 de exemplare plug-in hibride vândute în Europa pe parcursul anului. Topul e continut de un alt model Volvo — XC60 de această dată, care are tocmai două motorizări hibride cu încărcare de la priză — T6 şi T8 — care au totalizat 22,531 unităţi
Urmează un alt SUV în clasament. Pe locul 8 s-a clasat Audi Q5 cu 18,682 unităţi. Pe poziţia a 9-a, foarte aproape de Audi Q5, se situează Mercedes-Benz E-Class, cu 18,549 exemplare vândute. În fine, top 10 e încheiat de motorizarea plug-in hibridă a lui Kia Niro.
Statisticile de mai sus cuprind cifrele totalizate din 23 state europene: Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.
0
18,217
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!