(VIDEO) A condus ultima dată un vehicul electric în viaţa sa acum 49 de ani, pe Lună. Acum acelaşi astronaut a probat Porsche Taycan

16 Ianuarie 2021, 19:49
Ilie Toma
Trăim cu toţii o perioadă în care misiunile spaţiale majore marchează una câte una jubileul de 50 de ani de când s-au produs, or, între anii 1969 şi 1972 au avut loc cu adevărat cele mai măreţe misiuni şi tot anul 1972 a fost ultimul an în care omenirea a aselenizat pe Lună cu vreun echipaj uman.
N-au fost mulţi astronauţi în total, care să fi păşit pe Lună, pentru că doar şase misiuni din istorie au ajuns să aterizeze acolo şi, chiar dacă unii astronauţi au zburat în mod repetat spre satelitul natural al Pământului, numărul total al oamenilor care au păşit vreodată pe lună a ajuns doar la 12! Şi pentru că toate aceste măreţe misiuni s-au întâmplat cam jumătate de secol în urmă, doar 4 din cei 12 mai sunt azi în viaţă...

Iar cei de la Porsche au avut o iniţiativă demnă de toată admiraţia, pentru a onora faptele acestor oameni şi inspiraţia pe care au adus-o ei pentru generaţii întregi de ingineri şi visători din lumea întreagă. L-au contactat pe Charles Duke, astronautul cel mai tânăr dintre cei aflaţi azi în viaţă, care se întâmplă să aibă 85 de ani în prezent.
Charles e în formă fantastică şi azi. Singura sa misiune pe lună a avut loc în aprilie 1972, el fiind parte al echipajului Apollo 16, misiunea fiind cea de-a cincea din cele şase care au aselenizat. Dar ea a fost şi cea mai fascinantă din punct de vedere al activităţilor şi timpului petrecut pe suprafaţa Lunii. Echipajul a petrecut aproape 3 zile complete pe Lună, dispunând de un vehicul lunar de explorare, cu ajutorul căruia s-au depărtat mai mulţi kilometri de la staţia spaţială şi au colectat aproape 100 kg de roci lunare pentru a fi aduse pe Pământ.
Bineînţeles, acel vehicul lunar era unul electric. Îi spunea Lunar Roving Vehicle, sau LRV, şi era a doua iteraţie de acest gen, creată de NASA, pentru misiunea Apollo 16. Fiecare roată avea suspensie independentă şi totodată şi câte un motor dedicat. Fiecare din cele 4 motoare avea 0.25 CP, deci împreună însumau exact 1 cal-putere! Însă, deplasându-se pe Lună, cu altă gravitaţie, vehiculul putea înainta destul de uşor, transportând câteva sute de kilograme în termeni pământeşti pe Lună. Viteza maximă nu era mare, de doar 13 km/h, dar pentru el conta versatilitatea şi capacitatea de a înainta. Fără îndoială, în anul 1972 acesta era cel mai avansat, tehnologizat şi progresist vehicul electric pe care-l avea produs omenirea, doar că el se deplasase exclusiv pe lună. Mai puţin de 30 km în cele trei zile, autonomia bateriei fiind mai mult decât suficientă.
Şi Charles Duke a condus acel vehicul. Mai mult ca atât, el a fost al 10-lea om la număr de pe Pământ, care a păşit pe lună şi doar unul din şase oameni care au condus vreodată un LRV pe Lună. Şi, paradoxal, după ce a revenit pe Pământ, până în ziua de azi, Charles n-a condus niciodată vreun vehicul electric pe Terra! Nici unul!
E de prisos să mai vorbim, deci, de importanţa şi solemnitatea acelui moment, când astronautului Charles Duke i-au fost înmânate cheile de la un Porsche Taycan. Marea întâlnire a lui Charles Duke cu Taycan a avut loc pe un aeroport micuţ de lângă Austin, Texas.
Charles, care a muncit mulţi ani şi-n forţele aeriene ale SUA, n-a ezitat să spună câte ceva despre Taycan: „Când urc într-o maşină nouă, mă simt ca-n avion în primele clipe, am aceeaşi abordare, în care îmi dau voie câteva clipe să studiez totul, să deprind comenzile. Şi aici cockpit-ul, comenzile, mă fac să mă simt ca într-un avion. E o maşină uimitoare, iar tehnologia din acest Taycan se simte, sincer, ca o generaţie nouă, cu un nivel ierarhic superior faţă de acel LRV lunar al nostru de atunci!”.
Nici măcar nu contează exact nota pe care ar fi primit-o Taycan din spusele lui Charles Duke. Doar onoarea de a fi comparat cu un vehicul lunar, care a marcat istoria omenirii, de către unul din puţinii oameni care chiar l-au condus vreodată, este probabil cel mai înălţător moment la care puteau visa inginerii Porsche pentru creaţia lor!
0
1,674
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!