(VIDEO) Am ajuns la 100,000 km cu Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG în Moldova. Care e starea de azi a motorului diesel şi a maşinii

7 Ianuarie 2021, 10:36
Ilie Toma
Atunci când, în vara anului 2018, achiziţionam o Skoda Karoq nouă, în motorizare diesel, am făcut-o în pofida multor legende ce bântuiau despre tot ce vrei — despre motoarele TDI şi consumul de ulei, despre fiabilitatea motoarelor din grupul VW şi mai ales a cutiilor DSG, dar şi despre probleme inevitabile pe care ar trebui să le întâmpini cu motoarele diesel mai moderne în exploatare — din cauza filtrului de particule DPF, din cauza combustibilului care ar fi mai de proastă calitate în Moldova, etc.
Acum, după doi ani şi jumătate de exploatare intensă, a venit şi momentul când odometrul maşinii noastre a atins borna de 100,000 km, iar asta ne-a permis să facem o analiză mai amplă a acestui parcurs, a problemelor din acest răstimp şi a stării de azi a maşinii. Ca să vă putem relata franc şi onest despre starea de azi totul din proprie experienţă.

De ce am cumpărat anume diesel, anume 4x4 şi anume Karoq?

Câte ceva din cele spuse mai sus sunt adevărate. ŞI anume faptul că un motor diesel, cu filtrul DPF, îţi poate crea rapid probleme dacă-l exploatezi necorespunzător. Şi anume, dacă nu-i dai şansa acestui filtru să se regenereze. Ideal ar fi să poţi ieşi din când în când în afara oraşului, la trasee în care să poţi tura un pic mai tare motorul, vreme de măcar 20-30 minute. Dar probabil ştii asta deja.
Noi n-am fi ales poate o motorizare diesel dacă nu aveam un regim foarte special de exploatare pentru ea: navete extraurbane prin Moldova, cam în 5 zile din 7. O zi obişnuită pentru Karoq înseamnă cam 180 km parcurşi, dintre care vreo 120 km îi face în afara oraşului iar vreo 60 în oraş. Anume într-un asemenea regim extraurban, alergat frecvent, motorizarea diesel îşi adevereşte complet menirea. Dacă am fi avut un regim de exploatare preponderent urban, probabil ne gândeam la fel de bine şi la un benzinar, poate un hibrid sau cel puţin un mild hybrid. Sau poate chiar ceva electric. În cazul nostru, la distanţele care trebuiau parcurse în condiţii de drumuri diverse, adeseori solicitante, prin Moldova, asta era cea mai logică opţiune. Desigur, sunt zile pe care Karoq le petrece exclusiv în Chişinău şi în jurul lui, dar ele sunt mai des cele de week-end.
Am ales anume Karoq în urma unei expediţii polare pe care am făcut-o cu acest model în iarna anului 2017. Atunci modelul era proaspăt apărut şi noi avusesem 4 exemplare înaintând prin viscolul şi gerurile Finlandei, Suediei şi Norvegiei, pe gheaţă, zăpadă şi vânt din cele mai nordice puncte ale Europei. Şi toate 4 maşini au rezistat cu excelenţă, întreaga expediţie. Căpătasem încredere faţă de model şi îndrăgisem ambianţa modernă de la bord.
Foto: Ciprian Mihai, fotograf din România, membru contractat al expediţiei PiataAuto.md din 2017 spre Nordkapp şi Rovaniemi cu Skoda Karoq

Am ales 4x4 din două motive. În primul rând pentru că văzusem cât de bine funcţionează sistemul 4x4 în acele condiţii dure. Da, vara e un sistem part time automatizat, dar când temperaturile de afară sunt reci, iar condiţiile de drum sunt alunecoase, ai practic un sistem de tracţiune integrală permanentă. Maşina nu trebuie să înceapă a-şi pierde aderenţa ca să ai tracţiune pe patru roţi. Ea e deja integrală, anume ca să te ajute să nu ajungi la pierderea de aderenţă. Şi azi, după 100,000 km, cred în continuare că sistemul ăsta al grupului VW e unul din cele mai bune din segmentul non-premium.
Imagine din expediţia noastră din 2017 cu 4 exemplare Skoda Karoq în ţinuturile polare

Al doilea motiv pentru care am ales acest sistem 4x4 e tipul de suspensie spate pe care-l primeşti la pachet. Dacă iei tracţiune faţă — ai bară de torsiune pe spate. Dacă optezi pentru tracţiune integrală, primeşti suspensia superioară de tip multilink. Şi noi am vrut suspensie multilink.
Foto: suspensia spate multilink, acum, la 100,000 km parcurşi

Mai departe, în 2018 aveam un anumit buget de achiziţie, voiam să avem un SUV şi dilema era dacă să optăm pentru un Kodiaq mai mare, dar mai slab echipat, sau pentru un Karoq mai compact, dar mult mai bine echipat. Am optat pentru Karoq şi am achiziţionat unul din cele mai generos echipate exemplare din câte s-au vândut în acel an în Moldova. Şi azi, după 100,000 km de exploatare, reconfirmăm ferm convinşi: am făcut alegerea corectă. Plăcerea din a exploata o maşină bine echipată e net mai consistentă decât din a avea o maşină mai mare, dar mai slab echipată.
Ce probleme tehnice a avut Skoda Karoq în 100,000 km?

Cititorii noştri fideli ştiu că noi raportăm onest despre toate probleme întâmpinate cu maşinile pe care le exploatăm. Am menţionat cândva la Mercedes-Benz B-Class W245 problema repetitivă cu amortizoarele spate, pe care le schimbaserăm de nenumărate ori în garanţie, de la 0 la 65 mii km, după care problema dispăruse şi amortizoarele ulterioare le schimbam cam la fiecare 100 mii km. Acel B-Class l-am exploatat 357 mii km şi am relatat totul despre el, şi defecte, şi incidente — tot. La fel a fost şi cu Mitsubishi Lancer X, la care, la 41 mii km, îi cursese un amortizor faţă, iar pe la 65-70 mii componentele suspensiei erau deja acoperite de un strat de rugină. Chiar şi la C-Class-ul W205 mai nou, pe care-l mai exploatăm şi azi — am relatat despre adresarea pe garanţie cu o bulă de vopsea, despre problema la conducta de benzină spre motor, despre un braţ de suspensie schimbat pe la 50-60 mii km, despre bateria auxiliară, apoi şi cea principală, schimbată mai devreme de o sută de mii de km, despre termostatul motorului, care se defectase după 50 mii km, şi chiar despre un accident şi o reparaţie costisitoare, plătită din fericire de asigurarea CASCO. Deci, considerăm că onestitatea a ceea ce spunem e crucială. Şi la fel de oneşti am fost în aceşti doi ani şi despre Karoq. Bineînţeles, la fel de oneşti vom fi şi azi, dar şi în continuare.
V-am arătat preţurile ceva mai mari la deservirea la service-ul oficial, parţial motivate de faptul că e un diesel, parţial de faptul că e un SUV. Dar adevărul e că în aceşti 100,000 km Skoda Karoq s-a dovedit a fi cea mai fiabilă maşină pe care am exploatat-o de la 0 la 100 de mii! Nu am avut nici o problemă mecanică la ea — dar absolut nici una! Nici motor, nici cutie de viteze DSG, nici filtru de particule, nici tracţiune integrală şi, paradoxal — nici suspensie. Deci efectiv maşina nu a avut absolut nici o defecţiune mecanică şi niciodată în 100 de mii nu s-a aprins vreo eroare pe bord, vreun martor check engine, nu s-a auzit vreun sunet ciudat la maşină. NIMIC!
Am avut o singură adresare pe garanţie, despre care am mai pomenit. În prima iarnă oglinzile exterioare refuzau uneori să reacţioneze la butonul de pe uşa şoferului, care le regla poziţiile. Ne-a fost schimbat acel mic modul al butonului şi atâta tot. Problema nu s-a mai repetat.
Deci azi, la 100 mii, judecând din experienţa noastră, putem spune că motorul 2.0 TDI de 150 CP şi 340 Nm e superb de fiabil, superb de dinamic şi apropo — nu consumă ulei. Deci, între service-urile de 15,000 km nu e nevoie să adăugăm niciodată ulei. Nu purtăm recipient de ulei de rezervă în maşină şi în cazul acestui motor mitul e spulberat. Iar de împins — motorul împinge fantastic de bine.
Cutia de viteze a spulberat şi ea mitul depre DSG. Pe această maşină e versiunea DQ381 a cutiei, cu 7 trepte, ea punându-se şi pe motorizarea TDI de 190 CP şi 400 Nm. Ştiam că e aceeaşi cutie şi asta cumva ne-a asigurat că are implantată în ea rezervă mai mare de cuplu şi putere.
Nici pe suspensie sau tracţiune integrală n-am schimbat nimic. Şi toate aceste componente se simt exact ca pe o maşină nouă. Aceleaşi reacţii ferme, acelaşi control şi încredere, aceeaşi predictibilitate.
La fel de bine stau lucrurile şi la interior — habitaclul s-a păstrat excelent, într-o stare de maşină nouă. Multimedia cu toate funcţiile sale funcţionează excelent, toate facilităţile gen Apple CarPlay sau navigaţia funcţionează în continuare ireproşabil, ba chiar în CarPlay apar tot mai multe aplicaţii, iar actualizarea platformei de cătrei cei de la Apple îţi măreşte permanent lista de opţiuni şi funcţii pe care le ai. Continui să zic şi în continuare că Skoda are unul din cele mai bune sisteme multimedia din segmentul non-premium.
Cum e să exploatezi un diesel Euro 6 în Moldova pentru 100,000 km?

Aţi înţeles deja din cele spuse mai sus că n-am avut probleme tehnice nici la motor, dar aici, totuşi, a existat ceva aparte de spus, şi anume la acest capitol avem 4 episoade video, cel de-al 4-lea fiind dedicat Skodei şi anum el fiind inclus mai jos. Ce avem în vedere? Că involuntar am realizat cu maşina asta un experiment de 100,000 km în Moldova.
În 2017, când plecasem la Cercul Polar, făcusem câteva tururi prin Moldova înainte de asta şi alimentasem atunci cu motorină Extra de la cei de la Petrom. Motorul suna bine, mergea fericit, aşa că atunci când am cumpărat maşina am rămas din inerţie pe aceeaşi alegere — Motorină Extra. Am fi putut pune şi o motorină standard, fără îndoială, dar cumva în capul nostru ideea că motorul e Euro 6, cu filtru de particule, cu injecţie mai sofisticată, s-a pliat pe ideea de a alimenta cu cea mai de top motorină.
Şi lucrurile au continuat aşa vreme de 2 ani şi jumătate, fără ca Petrom să ne plătească pentru alegerea de a le folosi carburantul. Nu, a fost o alegere de genul „ce aş alege eu”. Şi vom repeta din nou — suntem la fel de oneşti şi la partea asta.
Acum, când maşina se apropia de 100 mii km, se întâmplase să vorbim cu cei de la Petrom Moldova despre cu totul alt capitol al promovării lor — Servicii Petrom, pe care le filmaserăm pentru ei prin noiembrie. Şi atunci venise vorba că uite, noi, de fapt, alimentăm această Skoda vreme de aproape 100,000 km doar cu motorina din staţiile lor. Asta a fost momentul în care ne-a venit ideea — ce ar fi să facem un video despre experienţa noastră, cum e azi maşina? Ce de la Petrom au zis imediat: noi vă achităm costurile de producţie ale acestor materiale video, dar fiţi la fel de oneşti ca întotdeauna şi spuneţi ceea ce credeţi şi ce aţi experimentat. Aşa că filmuleţele de mai jos — vă zicem la fel de franc — sunt acoperite de Petrom Moldova ca şi costuri de producţie. Dar ceea ce se relatează în ele despre Skoda Karoq şi tot ce am făcut noi cu ea în aceşti 100,000 km sunt o pură alegere proprie, din propria convingere.
Aşa că, dacă în primele 4 episoade am mers cu tiruri, am intrat în depozit şi am asistat la întregul lanţ logistic, ca să vedem cum arată totul de după cortină, atunci în episodul 4 de mai jos veţi vedea şi vizita noastră la service cu Skoda Karoq şi inspecţia stării ei, cu tot cu un experiment total neştiinţific, dar relevant: inspectarea ţevii de eşapament.
Adevărul e că ţeava de eşapament e adesea martorul stării motorului şi felului în care se desfăşoară combustia. Iar noi, la 100,000 km, am fost încântaţi să vedem cât de curată s-a dovedit a fi ţeava lui Karoq pe interior. Vizual ea părea la fel de curată ca pe dinafară. A trebuit să facem un lucru total neştiinţific şi să trecem cu un beţişor de vată pe interior ca să putem roade măcar ceva depuneri! Sigur, asta se datorează şi filtrului de particule existent pe maşină. Veţi vedea totul în video-ul de mai jos.
Satisfăcuţi de Skoda Karoq după 100,000 km?

Un imens şi hotărât DA. A fost cea mai inspirată alegere pe care puteam s-o facem şi dacă ar fi să dăm azi timpul înapoi am alege exact aceeaşi maşină, în exact aceeaşi combinaţie, tot în asemenea dotări generoase, poate doar plus sistemul audio CANTON. E o maşină atât de polivalentă şi practică, şi-n acelaşi timp atât de plăcută şi modernă la interior, încât gradul de satisfacţie din exploatarea ei a continuat doar să crească în toţi aceşti 100 mii km.
Să vă spunem un mic secret: maşina asta a trecut deja de 107 mii km, de fapt. A ieşit şi din garanţie, pentru că ea e de 4 ani sau 100,000 km la Skoda. Şi la starea de nouă a maşinii de azi, cred că o vom mai ţine ceva vreme. Poate chiar şi mai mulţi ani înainte.
Foto: la 100 mii km am schimbat ştergătoarele de parbriz

Şi ştii ce senzaţie emoţională preţioasă îţi dă maşina asta, aşa bine echipată, cu motor puternic cum e? Sunt câteva senzaţii superbe, de fapt. Prima e faptul că te simţi om care a făcut o alegere raţională, bine gândită, cu ea, o alegere consistentă pentru tine şi familie, nu pentru a încerca să pari ceva în ochii altora. Pe dinafară maşina asta e doar o Skoda albă cu nişte jante mai mari şi mai drăguţe. Însă la interior e mai consistentă, mai modernă şi mai bine dotată ca unele SUV-uri premium care stau prin showroom-uri, credeţi-ne. Iar când apeşi pedala de acceleraţie, cei 150 CP şi 340 Nm, livraţi aproape instantaneu fac maşina să dispară ţintă înainte în zare. E foarte dinamică şi e foarte plăcută forţa asta din belşug a motorului ei!
Aşa că, după 100 mii nu vrem să băgăm mâna în foc pentru toate modele, din toţi anii de fabricaţie, pentru toate motorizările, dar vorbind foarte exact despre experienţa noastră cu această Skoda Karoq, suntem pur şi simplu încântaţi de marcă, de model, de fiabilitate, şi de toată experienţa de exploatare a ei în primii 100 mii km!
3
14,923
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!