(VIDEO) Camioanele MAZ din Belarus în raliul Dakar 2021: ce substrat tehnic au acestea şi ce probleme întâmpină în cursă

7 Ianuarie 2021, 14:51
Ilie Toma
Pentru mulţi dintre noi însăşi vestea că ditamai uzina belorusă MAZ a ajuns să participe în raliul Dakar poate părea neverosimilă, însă totul e cât se poate de veridic. Mai mult ca atât, anul 2021 nu e nici pe deaprte primul an, în care bieloruşii participă la renumitul raliu. Şi totuşi, în acest an noi v-am promis că vom reflecta periodic părţile cele mai curioase din evoluţia raliului, iar de curând am aflat şi despre faptul că ambele camioane MAZ s-au confruntat cu probleme tehnice în primele etape ale raliului. Aşa că ne-am zis să facem o scurtă trecere în revistă a substratului tehnic al acestora şi a evoluţiei lor de până acum din raliul din acest an, raliu care e abia la o treime din evoluţia sa.
Aşadar, camioanele din acest an sunt o evoluţie a celor din anul trecut, unul din ele participând chiar în 2020, apoi revenind în Belarus şi fiind perfecţionat pentru anul 2021. Atunci, în 2020, era pentru prima dată când MAZ decisese să folosească un exemplar din aceste noi camioane cu capotă MAZ, întrucât anterior folosea camioane de format mai uzual, fără capotă. Ei bine, şi în anul 2020 cei de la MAZ au ajuns pe podium în categoria camioanelor, luând un onorabil loc 3, anume cu noul tip de camion, cu capotă.
Tocmai aşa au ajuns cei de la MAZ ca pentru anul 2021 să pregătească exclusiv asemenea camioane. Ba chiar exemplarul din 2021 a beneficiat de un substrat tehnic şi mai modern. Şi aici vine marea intrigă — ce se află la structura acestor camioane din Belarus? Noi ne vom referi mai jos în primul rând la camionul mai nou, creat pentru anul 2021, din cele două participante în acest an. Cel cu numărul 505 e cel nou. Cel cu numărul 502 e camionul de anul trecut, perfecţionat.
Cu o lungime de puţin peste 7 metri, camionul poartă numele oficial de MAZ 6440RR, are un ampatament de 4.30 metri, având o echilibrare foarte bună pe centru, datorită construcţiei cu capotă. Camionul e propulsat de un motor diesel cu 6 cilindri în linie de origine Caterpillar, transformat în motor de cursă de către specialiştii de la GYRTECH. E, deci, o versiune de curse a motorului C13 de 12.5 litri, lucrată şi adaptată la final de către inginerii echipei sportive MAZ, şi adusă la o putere de puţin peste 1,000 CP! Cuplul maxim, apropo, nu e anunţat oficial, dar ai fi pe la 4,000-4,500 Nm!
Cutia de viteze e una automată, de origine Allison, din seria 4000, ea fiind renumită pentru durabilitatea şi performanţa sa. Amortizoarele vin de la compania americană Reiger, iar punţile cu diferenţiale şi toate planetarele vin de la compania finlandeză Sisu Axles, tot ea fiind şi cea care le furnizează asemenea componente celor de la Kamaz şi fiind unul din cei mai respectaţi producători din domeniul axelor de vehicule suprasolicitate. Cutia de transfer în sistemul de tracţiune e una de origine ZF-Styer, rodul unei colaborări austro-germane.
Bineînţeles, camionul are tracţiune integrală permanentă, or, într-un asemenea raliu precum Dakar, ea e absolut necesară pentru vehiculele din această categorie. Şi tracţiunea vie cu toate diferenţialele blocabile, demultiplicator de cuplu şi gardă la sol de 34 cm. Viteza maximă a camionului e de 140 km/h, iar el poate atinge prima sută cam în 9 secunde. Destul de impresionant pentru un vehicul ce cântăreşte peste 9.5 tone cu tot cu echipaj şi cei 1,000 litri de combustibil din rezervoare.
Aşadar, cum au decurs primele etape şi care au fost problemele celor de la MAZ din primele zile la Dakar 2021? După etapa zero, de probă, problema primei etape a fost înălţimea mare a camionului şi traseul anevoios, iar ei, fiind primii, au trebuit să croiască traseul pentru toţi ceilalţi, stricând parbrize de crengile copacilor din deşert şi afectând pe alocuri şi caroseria camionului.
De asemenea, în aceeaşi etapă un element de protecţie termică a ţevii de eşapament s-a rupt de la multitudinea de pietre din deşert, iar temperatura evadată a ţevii a topit una din conductele sistemului de frânare, cu doar 75 km înainte de final. A urmat o primă reparaţie pe care ehipajul a vrut s-o facă superficial, dar vehiculul a topit din nou conducta reparată înainte de final, aşa că a trebuit să se facă încă o reparaţie mai consistentă.
Etapa următoare a trecut fără bătăi de cap, însă cea de-a treia a adus noi probeme tehnice, camioanele pierzând putere. O conductă de la compresorul hidraulic s-a detaşat, maşina pierzându-şi şi compresia de lat turbină şi, practic, jumătate din puterea sa. Astfel, aceştia au continuat cu acceleraţii mai leneşe, la viteza maximă motorul fiind capabil să dea puterea estimată fără turboaspirare, însă au trebuit să evite la maxim frânarea.
Cea mai tragică evoluţie pentru cei de la MAZ a venit ieri, însă, în etapa a 4-a. Camionul cu numărul 502, adică cel de anul trecut, perfecţionat, a suferit un defect fatal la motor, rupându-ise ceva pe interior arborele cotit. Echipajul era convins că o asemenea defecţiune era imposibil de reparat în condiţii de câmp şi că va fi nevoit să abandoneze. Totuşi, aceştia nu au renunţat şi au stat ore în şir în câmp, reuşind să repare motorul şi să ajungă spre seară la finalul segmentului. A fost o luptă eroică pentru ei, pe care puţini o vor înţelege şi aprecia, dar totuşi, cei mai avizaţi în spiritul motorsportului vor înţelege cât de la limită a fost situaţia lor.
Dar, din păcate, acest camion a pierdut foarte mult timp, iar pentru un loc pe podium al MAZ va trebui să lupte acum camionul nou, cu numărul 505. Acest echipaj, apropo, a mers excelent toată etapa, cu viteză aproape maximă constant, şi a ajuns la final pe locul 3, la doar 14 secunde diferenţă de câştigător! Aşa că totul arată promiţător deocamdată! Însă, mai sunt încă 8 etape înainte, aşa că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile mai departe în acest raliu al rezistenţei supreme.
0
4,041
GALERIE VIDEO (4 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!