(VIDEO) Doar cu motoare V8 şi V6, fără vreo electrificare: noua generaţie a legendei americane, Jeep Grand Cherokee

8 Ianuarie 2021, 13:06
Ilie Toma
Oricât de mult ar putea fi criticaţi cei de la Jeep în SUA pentru unele modele mai ciudate, ba chiar unele construite pe platforme de Fiat în ultimul timp, Grand Cherokee rămâne adevărata legendă mai civilă în gama lor de modele, alături de sălbaticul Wrangler. Iar acum a venit momentul unei noi generaţii, după mulţi ani în care modelul a beneficiat doar de mici actualizări.
Şi chiar dacă până şi Wrangler se pregăteşte de o viitoare versiune electrică, noul Grand Cherokee debutează exclusiv cu tehnologii convenţionale, de şcoală veche. Nici o versiune electrică, nici un plug-in hibridă, hibridă clasică sau cel puţin mild-hybrid. Ba dimpotrivă, spre satisfacţia amatorilor de maşini „cum să făceau odată”, noul Jeep Grand Cherokee se lansează în SUA doar cu motoare V8 şi V6.
Şi motoarele nu sunt absolut noi, ci arhicunoscute din familia Jeep-Chrysler-Dodge. V6-ele este cel pe nume Pentastar, de 3.6 litri, şi va livra pe Grand Cherokee o putere de 294 CP şi 348 Nm. V8-ul e cel de 5.7 litri, cu 2 valve per cilindru, şi va livra 364 CP şi 520 Nm.
La nivel de cutii de viteze, noul Grand Cherokee rămâne fidel cutiilor de origine ZF, folosind una din cele mai bune şi mai renumite transmisii — 8HP70, cu 8 trepte, automată, cu convertor de cuplu. Opţional se poate bifa o cutie de transfer mai simplă sau una cu demultiplicator de cuplu. Aceasta din urmă poate lăsa diferenţialul dintre axe în regim activ cu ditribuţie variabilă între axe, sau îl poate bloca în raport de 50 la 50. Pe puntea spate doar motorizarea de 5.7 litri V8 poate beneficia de un diferenţial cu alunecare limitată.
Noul Grand Cherokee se laudă cu o platformă tehnică absolut nouă, chiar dacă ceea ce am descris mai sus la nivel de componente-cheie nu sunt o noutate. Platforma e mai uşoară, mai rigidă, mai eficientă, dar foloseşte în continuare o construcţie avansată a suspensiilor faţă şi spate, cu dublu braţ şi multilink. Toate braţele suspensiei sunt din aluminiu acum, însă, iar opţional se poate bifa şi o suspensie pneumatică, care-i va spori şi mai mult capacităţile de offroad ale lui Jeep Grand Cherokee. De fapt, el pune un mare accent pe aceste capacităţi, dezvoltate şi crescute acum mai ales datorită acestor tehnologii de suspensie, dar şi a distribuţiei inteligente a cuplului pentru tracţiunea integrală, în diverse regimuri. Sistemul care gestionează aceste distribuţii poartă numele de Selec-Terrain.
La exterior Jeep Grand Cherokee a devenit mai mare şi mai lat, dar a păstrat forme foarte rectangulare şi a crescut mult în lungime, cel puţin în versiunea L, lansată iniţial. Asta i-a permis modelului să ofere acum 7 locuri la bord, pentru prima dată în istoria sa. Forma nouă a posteriorului ne aminteşte nouă parcă de noile BMW X7 şi Mercedes-Benz GLS, şi e clar că noul model american n-ar fi împotrivă să ia o parte din acei clienţi, oferindu-le o alternativă mult mai accesibilă.
După generaţia precedentă, interiorul noii generaţii pare un salt enorm de calitate şi tehnologie. Elementele de lux au devenit mai nobile, cadranele de bord au devenit digitale, iar pe centrul consolei a fost integrat foarte iscusit un display multimedia enorm.
Da, interiorul a fost desenat foarte inspirat, totul simţindu-se într-o armonie integră. Iar o noutate interesantă vine şi de la sistemul audio hgh-end ales de Jeep pentru noul model — de marcă McIntosh, produsă în SUA, una din cele mai apreciate şi exclusiviste mărci din industria audio. Grand Cherokee va fi primul automobil care face uz de componentele audio ale acestei mărci.
Noua generaţie Grand Cherokee va continua să fie asamblată la uzina din Detroit, deşi motoarele vor fi produse la uzina grupului din Mexic.
Apropo, noul Grand Cherokee va putea avea şi versiuni cu tracţiune pe două roţi, în combinaţie cu motor V6. De ce a fost nevoie de acestea — e o enigmă, probabil ele au şanse să înlocuiască bătrânele van-uri uriaşe pe care nu le mai prea vrea nimeni.

Şi, în fine, aşa cum aţi văzut mai sus, noul Grand Cherokee nu debutează cu nici o versiune câtuşi de puţin electrificată. Totuşi, dă o vagă speranţă celor care ar putea să-i critice pentru asta: vor exista ceva mai departe în viitor versiuni cu 5 locuri, electrificate, fără a specifica ce fel de electrificare exact vor conţine acestea. Dar poate e bine şi aşa, poate nu chiar toate modelele din lume trebuie să urmeze trendul ăsta, uneori exagerat, al unor motoare imense care, dacă-şi iau câte un apendix de electromotor alături, se pot lăuda imediat cu câte o super sofisticată tehnologie mild-hibrid? Tu ce crezi — e bun Jeep Grand Cherokee aşa cum a debutat, cu motoare clasice, tradiţionale? Sau îi lipsesc tehnologii de trend?
0
1,975
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!